همه چیز درمورد درمان خانگی گرمازدگی

فهرست مطالب

در فصل‌های گرم سال، گرمازدگی به یکی از مشکلات شایع افرادی که بیرون از خانه کار می‌کنند، تبدیل می‌شود. گاهی اوقات آفتاب بیش از حد سوزان و طاقت فرسا است. آفتاب، روزها را برای ما سخت می‌کند و باعث ایجاد اختلال در سیستم بدن می‌شود.

بدون شک این اتفاق روی سلامت و روحیه ما تأثیر می‌گذارد. اگر چه این مشکل در ظاهر ساده به نظر می‌رسد، اما در واقعیت برای کاهش تأثیرات منفی و جلوگیری از آسیب به سلامتی، واجب است راه‌های درمان گرمازدگی را بشناسیم.

در این مقاله از مجله سلامتی لیمومی قرار است به بررسی نشانه‌ها و علائم گرمازدگی و روش‌های پیشگیری از آن بپردازیم.

گرمازدگی چیست و چرا اتفاق می‌افتد؟

گرمازدگی وضعیتی است که در آن، بدن به دلیل افزایش بیش از حد دما تعادل خود را از دست می‌دهد. معمولاً این وضعیت به دلیل قرار گرفتن در محیط گرم یا فعالیت بدنی شدید رخ می‌دهد. دمای بالا منجر به افزایش تعریق بدن و از دست دادن مقدار زیادی آب خواهد شد. این وضعیت ممکن است باعث عوارض جدی برای سلامتی ‌شود.

از لحاظ علمی دلیل اصلی گرمازدگی، تلاش بدن برای حفظ دمای ثابت داخلی خود است. درواقع بدن انسان برای حفظ عملکرد بهینه و فعالیت‌های زیستی، باید دمای ثابت داشته باشد. اگر دما به‌شدت افزایش یابد، مکانیسم‌های تنظیم دما به خطر می‌افتند و برای خنک کردن بدن، تعریق افزایش پیدا می‌کند. درنهایت اگر این مکانیسم‌ها نتوانند دما را کنترل کنند، شما دچار گرمازدگی می‌شوید.

از نظر طب سنتی، گرمازدگی به عدم تعادل بین عوامل داخلی و خارجی بدن اشاره می‌کند. تغییرات دمایی محیط، نظم و تعادل انرژی و گرمای بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهند. به عقیده طب سنتی، افراد با توجه به ساختار بدنی و عناصر داخلیشان نسبت به تغییرات دمایی و گرمایی واکنش نشان می‌دهند.

نوشیدنی‌ برای درمان گرمازدگی

بررسی علائم شایع گرمازدگی

علائم گرمازدگی می‌توانند ساده یا شدید و وخیم باشند. mayoclinic می‌گوید قبل از معرفی روش‌های درمان گرمازدگی، بهتر است با علائم رایج آن آشنا شوید.

  1. تعرق بیش‌ازحد و ریزش ناگهانی تعداد زیادی عرق یکی از اولین علائم گرمازدگی است.
  2. افزایش دما و تعریق باعث کاهش انرژی و احساس خستگی و ضعف عضلانی می‌شود.
  3. افزایش حرارت بدن باعث تغییر در عملکرد عروق مغزی و سردرد خواهد شد.
  4. گاهی اوقات گرمازدگی با تهوع و استفراغ همراه است و شما مایعات بیشتری از دست می‌دهید.
  5. افزایش حرارت بدن می‌تواند روی عملکرد مغز تأثیر بگذارد و باعث تغییراتی مانند اضطراب، تاری دید و توهمات موقت شود.
  6. ممکن است پوست با افزایش حرارت داخلی بدن، تیره‌تر شود یا به رنگ آبی درآید.
  7. کمبود آب منجر به خشکی دهان و تشنج عضلانی خواهد شد.
  8. گرمازدگی با افزایش ضربان قلب و تغییر در فشار خون همراه خواهد بود.
  9. در موارد شدید گرمازدگی شاهد تشنج هستیم.

21 تکنیک درمان گرمازدگی، ساده اما مؤثر

بهتر است در روزهای گرم از فعالیت‌های سنگین خودداری کنید و در معرض نور مستقیم آفتاب نباشید. اما راهکارهایی که به شما کمک می‌کنند تا از این عارضه جان سالم به در ببرید، عبارت‌اند از:

1.  با آب خنک حمام کنید

حمام کردن با آب سرد یک روش ساده برای خنک کردن بدن است. شما می‌توانید دوش 15 تا 20 دقیقه‌ای بگیرید یا در وان آب خنک غوطه‌ور شوید. این کار باعث انبساط عروق خونی و انتقال حرارت اضافی بدن به سطح پوست می‌شود. دقت کنید که از آب یخ استفاده نکنید؛ زیرا به شما شوک حرارتی می‌دهد.

2.  از طب چینی کمک بگیرید

برخی از گیاهان دارویی که در طب چینی برای درمان گرمازدگی استفاده می‌شوند، عبارت‌اند از: ماش، هل، نعنا، فلفل، سیر و تخم خارشتر. شما می‌توانید از این گیاهان به‌صورت جوشانده، عصاره، پودر یا قطره استفاده کنید. این گیاهان خاصیت ضد تب، ضد التهاب و ضد عفونی دارند و به بدن کمک می‌کنند تا حرارت را دفع کند.

نوشیدنی برای گرمازدگی

3. روغن‌های گیاهی را امتحان کنید

 برخی از روغن‌های گیاهی مانند روغن نعناع، روغن اسطوخودوس، روغن زیتون، روغن آلوئه ورا، روغن گل سرخ، روغن گلاب، روغن نارگیل و روغن بادام برای درمان گرمازدگی عالی هستند. شما می‌توانید از این روغن‌ها به‌صورت ماساژ، کمپرس یا استنشاق استفاده کنید. روغن‌های گیاهی علاوه بر اینکه باعث خنک شدن پوست می‌شوند، عصب‌های شما را آرام می‌کنند.

4. ماست بخورید

ماست خنک کننده و طراوت بخش بدن است. این خوراکی حاوی پروبیوتیک‌ها، پروتئین‌ها، الکترولیت‌ها و ویتامین‌های مفید برای بدن است. برای درمان گرمازدگی بهتر است دو قاشق ماست را با کمی نمک و پودر زیره در آب حل کنید و بنوشید تا هم دمای بدن را پایین بیاورید و هم سموم را دفع کنید.

5. از آب پیاز استفاده کنید

پیاز یک ماده طبیعی است که خاصیت ضد التهاب و ضد باکتری دارد. برای درمان گرمازدگی پیاز را در آب خورد کنید و آن را چند ساعت کنار بگذارید تا عصاره بدهد. سپس از این آب برای شستشو یا کمپرس استفاده کنید. این کار دمای بدن را پایین می‌آورد و عفونت‌های احتمالی را درمان می‌کند.

6. آب تمبر هندی بخورید

تمبر هندی یک ماده خوراکی سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و الکترولیت‌ها است. شما می‌توانید تمبر هندی را در آب خورد و آن را با شکر و نمک مصرف کنید. این نوشیدنی خوشمزه دمای بدن را پایین می‌آورد، سطح هیدراتاسیون را حفظ و سلول‌ها را تقویت می‌کند.

7. استراحت کنید

استراحت در محیط خنک و تاریک باعث بازسازی قوای بدن می‌شود. در طول دوره گرمازدگی، از فعالیت‌های سنگین و تحریک‌کننده اجتناب کنید تا علائم بهبودی حاصل شود.

8. برای خودتان نوشیدنی‌های مختلف درست کنید

برای درمان گرمازدگی نوشیدنی‌های زیادی وجود دارند که حال شما را از این رو به آن رو می‌کنند. در ادامه لیستی از بهترین و خوشمزه‌ترین نوشیدنی‌ها را برای شما آورده‌ایم:

 آب گشنیز

گشنیز در اکثر آشپزخانه‌های ایرانی پیدا می‌شود. این گیاه خاصیت ضد تب، ضد التهاب و ضد اسپاسم دارد. گشنیز را در آب خورد کنید و کمی شکر یا نمک به آن اضافه کنید. این نوشیدنی کمک می‌کند تا دمای بدنتان را پایین بیاورید، گوارش خود را بهبود ببخشید و سموم را از بدنتان دفع کنید.

 آب لیمو

لیمو یک ماده‌ترش است که حاوی ویتامین C، پتاسیم و آنتی‌اکسیدان است. با اضافه کردن کمی لیمو به آب، دمای بدنتان را پایین بیاورید و سیستم ایمنی خود را تقویت کنید. علاوه بر این می‌توانید از ابتلا به عفونت‌های احتمالی نیز پیشگیری کنید.

 آب هندوانه

هندوانه یک ماده شیرین و خوشمزه است که حاوی آب فراوان، الکترولیت‌ها، لیکوپن و ویتامین‌های A و C است. آب هندوانه با کاهش دمای بند و تقویت سلول‌ها بهترین درمان گرمازدگی است.

آب هندوانه برای گرمازدگی

  دوغ

دوغ یک نوشیدنی خنک و رقیق است. این نوشیدنی سنتی و ایرانی، به حفظ تعادل روده‌ها کمک می‌کند و مقاومت شما را در برابر گرمازدگی بالا می‌برد.

 عناب و زرشک

رنگارنگی عناب و زرشک همراه با خواص خنک‌کننده و ضد التهابی‌اش به شما حس تازگی می‌دهد و انرژی‌تان را بالا می‌برد. این میوه‌ها با طعم منحصربه‌فردشان تمام حواس شما را برای مقابله با گرمای تابستان و درمان گرمازدگی فعال می‌کنند.

به لیمو

به لیمو باعث ترقی احساسات شما می‌شود. این گیاه با عطر و طعم معتدلش حس نشاط می‌دهد و بهترین درمان گرمازدگی است. زیرا سیستم ایمنی‌تان را برای مقابله با گرما بهبود می‌بخشد.

خاکشیر

این جواهر خوشمزه، به شما حس رفاه و آرامش می‌دهد و کاری می‌کند که از گرمای تابستان لذت ببرید.

شربت سکنجبین

سکنجبین با طعم گس و عسلی‌اش در تنظیم دمای و تسکین درد تأثیرگذار است و به درمان گرمازدگی کمک می‌کند.

تخم شربتی

اگر به دنبال احساس انرژی و آرامش هستید، پیشنهاد می‌کنیم تخم شربتی را از دست ندهید. تخم شربتی با خاصیت آرام‌بخش و ضد التهابی‌اش همراه خوبی در فصل گرم تابستان خواهد بود.

سرکه سیب

مصرف سرکه سیب حس انرژی و نشاط را برایتان به ارمغان می‌آورد. این ماده طبیعی با خاصیت خنک‌کننده و متعادلش به درمان گرمازدگی کمک می‌کند.

تصویر 5

عرق کاسنی

عرق کاسنی تسکین دهنده علائم گرمازدگی است. برای مصرف آن می‌توانید در یک پارچ مقداری آب، کمی عرق کاسنی و شیرین کننده طبیعی مانند عسل بریزید و در روزهای گرم آن را نوش جان کنید.

عرق بیدمشک

یک جرعه عرق بیدمشک، گرمای بدن شما را پایین می‌آورد. این نوشیدنی آرام‌بخش و ضد التهاب است؛ به همین علت مصرف آن در تمام فصول سال توصیه می‌شود.

شربت گلاب

شربت گلاب در کنار عطر شیرین و لطیف خود، خواص خنک‌کننده و ضد التهابی دارد. این شربت می‌تواند به تسکین و درمان گرمازدگی و تجدید نشاط شما کمک کند.

 چای گل داوودی

چای گل داوودی تسکین دهنده علائم گرمازدگی است و آرامش ذهنی را به شما هدیه می‌دهد.

نکاتی برای جلوگیری از گرمازدگی

برای جلوگیری از گرمازدگی پیشنهاد می‌کنیم کارهای زیر را انجام دهید:

  • از کلاه و عینک آفتابی با شیشه‌های محافظ استفاده کنید تا از مواجهه مستقیم با نور آفتاب جلوگیری شود.
  • در ساعاتی که دما بیشتر است از تمرینات سنگین خودداری کنید و تمرینات ورزشی خود را به ساعت‌های خنک‌تر صبح یا شب منتقل کنید.
  • در فضای خانه، محل کار یا خودرو از تهویه مناسب استفاده کنید تا دما در محدوده مطلوب باقی بماند.
  • یادتان باشد مصرف بیش از حد کافئین منجر به تعریق بیش از حد و کاهش تعادل آب می‌شود.
  • به نشانه‌های اولیه گرمازدگی مانند تعریق بیش از حد، خستگی، سردرد و سرگیجه توجه کنید و در صورت وجود این نشانه‌ها از راهکارهای درمان گرمازدگی که در بخش قبلی بررسی کردیم استفاده کنید.
  • توجه داشته باشید افرادی که در گروه‌های خطرناک مانند کودکان، سالمندان، بیماران مزمن هستند نیاز به مراقبت و توجه ویژه‌ای دارند. پس اگر علائم گرمازدگی شدید و وخیم بود حتماً به پزشک مراجعه کنید.

رژیم‌های مخصوص کاهش و افزایش وزن لیمومی

بدون استپ وزنی

بدون گرسنگی

هماهنگ با داروهای مصرفی

متناسب با مزاج

مناسب محل کار

غذاهای ساده و در دسترس

کلام آخر

گرمازدگی یک وضعیت ناراحت‌کننده است که گاها منجر به افت فشار خون، تشنج و حتی بیماری‌های مزمن می‌شود. اما خوشبختانه با اطلاعات درست و تدابیر مناسب می‌توانید از این مشکل پیشگیری و در صورت لزوم از روش‌های درمان گرمازدگی استفاده کنید.

امیدواریم که این مقاله به شما کمک کرده باشد تا از تابستان و هوای گرم بهترین استفاده را ببرید و به سلامتی و راحتی خود اهمیت دهید. با رعایت توصیه‌ها و اقداماتی که گفتیم، می‌توانید این فصل گرم را پر انرژی در کنار خانواده و دوستانتان سپری کنید.

مخاطب عزیز! این مطلب جنبه آموزشی و اطلاعات عمومی دارد. همچنین بر اساس علم روز دنیا نوشته شده است. با این حال اگر مشکل و یا بیماری جسمی دارید، برای اجرای آن فقط با پزشک متخصص مشورت کنید.

منابع:

food

timesofindia

draxe

parenting

blog.okala

blog.okcs

این مقاله را برای دوستان خود ارسال کنید

8 نظر

  1. دستتان درد نکنه واقعا خیلی عالی بود ممنون از اطلاعات خوب ومفیدتان یه دنیا تشکر 😍😍😍💋💋

  2. سلام دست شما درد نکنه برای اطلاع رسانی عالیتون در موردگرما زدگی خیای عالی است ممنونم ازتون

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه شما پس از تایید سردبیر منتشر می‌شود.

مطالب مرتبط

پربازدیدترین مطالب