آبله مرغان در بارداری؛ چه کارهایی باید انجام دهیم؟

آبله مرغان در بارداری

فهرست مطالب

آبله مرغان (Chickenpox) عفونت ویروسی‌‌ای است که به سادگی پخش می‌شود و می‌تواند بثورات خارش‌دار با تاول‌های کوچک پر از مایع را در بدن به وجود آورد و علائمی مثل تب، کمبود انرژی، درد عضلانی و احساس خستگی را به همراه داشته باشد. با بروز آبله مرغان در بارداری، نگرانی‌های جدی برای سلامت مادر و جنین به وجود می‌آید که باید سریعاً برطرف شود.

در این مطلب از مجله سلامتی لیمومی قرار است به آبله مرغان بارداری اشاره کنیم، عوارض مختلف آن را شرح دهیم، درباره روش‌های درمانی که می‌توان بعد از ابتلا پیش گرفت، صحبت کنیم و در نهایت به راهکارهای پیش‌گیری از ابتلا به این بیماری بپردازیم.

سوالات متداول

آیا آبله مرغان در بارداری خطرناک است؟
در شرایط خاص، آبله مرغان می‌تواند در دوران بارداری،‌ سلامت مادر و جنین را به خطر بیندازد. برخی از عوارض این بیماری می‌تواند شامل عفونت قفسه سینه، التهاب کبد و التهاب مغز یا همان آنسفالیت شود اما به ندرت، مادران بر اثر عوارض جان خود را از دست می‌دهند.
آیا جنین آبله مرغان می‌گیرد؟
اگر مادر بین هفته‌های ۲۸ تا ۳۶ بارداری خود به آبله مرغان مبتلا شود، این احتمال وجود دارد که نوزاد متولد نشده به این ویروس هم آلوده شده باشد اما علائمی از خود نشان ندهد. این امر خطر فعال شدن مجدد ویروس در آینده و چه‌بسا ایجاد زونا را هم بیش‌تر می‌کند.
چه زمانی برای آبله مرغان در بارداری به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر در دوران بارداری در معرض شخصی قرار گرفتید که آبله مرغان دارد یا احساس می‌کنید که به این بیماری مبتلا شده‌اید، باید بلافاصله با پزشک تماس بگیرید. آن‌ها ممکن است در این شرایط تزریق آنتی‌بادی را پیشنهاد دهند و بعد از بروز علائم،  داروهای ضد ویروسی را برای شما تجویز کنند تا علائم کنترل شود.
چگونه از ابتلا به آبله مرغان در بارداری جلوگیری کنیم؟
در صورتی که مادران باردار از مصونیت خود نسبت به این بیماری مطمئن نیستند، بهتر است از افرادی که به این بیماری مبتلا شده‌اند، دوری کنند. جدا از این، بهترین راه برای پیش‌گیری از ابتلا به این بیماری، تزریق واکسن آبله مرغان قبل از باردار شدن است.

آبله مرغان در بارداری خود را به چه شکلی نشان می‌دهد؟

قبل از هر چیزی باید بگوییم که طبق آمار، بیش‌تر از ۹۵ درصد از زنان در سنین باروری نسبت‌به آبله مرغان مصون هستند؛ در نتیجه احتمال ابتلا به این بیماری در دوران بارداری بسیار پایین است. با این حال، در صورت ابتلا، این عفونت با علائم طبیعی مثل تب یا بثورات پوستی خود را نشان می‌دهد و عارضه خاصی برای مادر یا جنین به همراه ندارد.

آبله مرغان در بارداری چه عوارضی دارد؟

همان‌طور که پیش‌تر هم به این موضوع اشاره کردیم، عموماً پس از ابتلا به آبله مرغان در بارداری، تنها با علائم اولیه این بیماری مواجه می‌شوند، اما در برخی موارد خاص، عوارض جدی‌تری بعد از بروز این عفونت برای مادر یا جنین شکل می‌گیرد که شامل موارد زیر است:

عفونت باکتریایی

در برخی موارد، آبله مرغان باعث ایجاد زخم‌هایی در پوست می‌شود که در صورت عدم درمان و مدیریت درست، عفونت‌های باکتریایی مختلف را به همراه دارند و نیازمند درمان فوری هستند.

زایمان زودرس

در موارد بسیار خاص، ابتلا به آبله مرغان می‌تواند خطر زایمان زودرس را بیش‌تر کند. این موضوع معمولاً در سه‌ماهه سوم بارداری، مشکلات بسیار زیادی را برای جنین به همراه دارد.

ابتلا به آبله مرغان در نوزادی

در صورتی که در اواخر دوران بارداری و حتی هفته‌های اول بعد از زایمان، به آبله مرغان مبتلا شوید، خطر انتقال ویروس به نوزاد نیز افزایش پیدا می‌کند. این نوع از بیماری که تحت عنوان آبله مرغان نوزادی شناخته می‌شود، عوارض بسیار شدید و کشنده‌ای را برای نوزادان به همراه دارد.

آنسفالیت

این عارضه که نوعی التهاب مغزی نادر است، بعد از ابتلا به آبله مرغان رخ می‌دهد و می‌تواند علائمی مثل سردرد شدید، حالت تهوع، استفراغ، اختلال در هوشیاری یا حتی کما را برای مادر به همراه دارد.

 

رژیم‌های مخصوص دوران بارداری و شیردهی لیمومی

تقویت جنین و مادر

مانع از افزایش بی‌رویه وزن

کاهش وزن سالم همراه با شیردهی

جلوگیری از افتادگی پوست بعد زایمان

پنومونی

پنومونی آبله مرغان یکی از مهم‌ترین عوارض بعد از ابتلا به این بیماری است که خطر آن برای مادران باردار هم وجود دارد و می‌تواند عفونت ریوی را در سه‌ماهه سوم بارداری برای بانوان به همراه داشته باشد.

سندروم واریسلا

سندروم واریسلا نقص‌های ساختاری بسیار زیادی مثل کوتاهی اندام، مشکلات بینایی و عقب‌ماندگی ذهنی را برای جنین به همراه دارد و ابتلا به آبله مرغان بارداری می‌تواند خطر بروز این سندروم در جنین را بیش‌تر کند.

اگر در بارداری دچار آبله مرغان شدیم چه کار کنیم؟

مادران بارداری که به آبله مرغان مبتلا می‌شوند، باید اقداماتی را انجام دهند که در ادامه به مهم‌ترین‌شان اشاره می‌کنیم:

  • بعد از بروز بثورات آبله مرغان، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
  • از تماس با دیگر زنان باردار و نوزادان اجتناب کنید تا با خطر ابتلا به این بیماری مواجه نشوند.
  • عموماً در این مرحله پزشکان روش‌های درمانی برای جلوگیری از بروز عفونت باکتریایی توصیه می‌کنند.
  • برای زنان باردار مبتلا به آبله مرغان که حداکثر ۲۴ ساعت از بروز بثورات پوستی‌شان گذشته‌اند و در هفته ۲۰ بارداری یا بیش‌تر هستند، آسیکلوویر خوراکی تجویز می‌شود که مدت زمان مصرف آن، ۷ روز است و فقط و فقط تحت نظارت پزشک باید تجویز شود چراکه عوارضی را برای مادران به همراه دارد.
  • در صورت ابتلا به نسخه‌های شدید آبله مرغان، پزشکان به‌سراغ تجویز آسیکلوویر وریدی می‌روند تا بتوانند علائم و خطرات این بیماری را کنترل کنند.

برای آبله مرغان بارداری چه بخوریم؟

آبله مرغان یکی از مشتقات ویروس واریسلا زوستر است؛ همان ویروسی که باعث بروز بیماری زونا می‌شود. متأسفانه هنگامی که به این بیماری بسیار مسری مبتلا شوید، گزینه‌های دارویی بسیار زیادی وجود ندارد که به‌ سراغ‌شان بروید.

به همین خاطر، اغلب روش‌های درمانی حول محور مدیریت علائم متمرکز است و رژیم غذایی یکی از راهکارهای مهمی است که می‌توانید برای کاهش علائم پیاده‌سازی کنید. البته به واسطه حساس بودن بروز این بیماری برای مادران باردار، پیش از هرچیزی باید از پزشک خود مشورت بگیرید و با توجه به نظرات و پیشنهادات آن‌ها، برنامه غذایی مناسبی برای خودتان ایجاد و در طول دوره درمان، پیش بگیرید.

در ادامه به برخی از گروه‌ها و مواد غذایی اشاره می‌کنیم که می‌تواند علائم مرتبط با آبله مرغان را برای مادران باردار درمان کند و خطرات این بیماری را کاهش دهند:

غذاهایی با بافت نرم

در برخی موارد، علائم آبله مرغان تنها به پوست محدود نمی‌شود و می‌تواند زبان داخلی، گلو و دهان را هم تحت تأثیر قرار دهد. به همین علت باید به سراغ غذاهای نرمی مثل سیب‌زمینی شیرین، پوره، تخم مرغ، عدس و لوبیا بروید که گلو و دهان شما را تحریک نکند.

غذاهای خنک

از آن‌جایی که تب بالا یکی از علائم رایج آبله مرغان است، غذاهای خنک مثل اسموتی، بستنی، ماست و کفیر می‌تواند به بهبود دمای بدن شما کمک کند.

غلات و غذاهایی بدون ادویه

عموماً غذاهای تند و شور، دهان را تحریک می‌کنند و جدا از کم‌آب کردن، به سیستم گوارشی استرس وارد می‌کنند. به همین خاطر، بهتر است به‌سراغ غذاهای ملایم با ادویه کم بروید و غلاتی مثل برنج، نان تست و ماکارونی را به رژیم غذایی‌تان اضافه کنید.

سبزیجات و میوه‌های غیر اسیدی

مواد غذایی غیر اسیدی، خطر عفونت، خارش و التهاب حین ابتلا به آبله مرغان را کاهش می‌دهد و از بروز ترشح هیستامین در بدن جلوگیری می‌کند.، مصرف سبزیجات  و میوه‌هایی مثل موز، هلو، خربزه، خیار و اسفناج می‌تواند برای رسیدن به این هدف، مؤثر باشد.

در نهایت، همان‌طور که مجدداً درباره اهمیت رژیم غذایی در فرایند درمان، به‌خصوص برای زنان باردار و جنین صحبت کردیم، پیشنهاد می‌کنیم که قبل از هرگونه تغییر در برنامه غذایی و مصرف روزانه یک ماده غذایی خاص، از پزشک خود مشورت بگیرید.

چطوری از آبله مرغان در دوران بارداری جلوگیری کنیم؟

برای جلوگیری از ابتلا به آبله مرغان، می‌توانید راهکارهای زیر را پیش بگیرید:

  • واکسیناسیون باعث پیش‌گیری از ابتلا به آبله مرغان در تمامی گروه‌های سنی می‌شود که در دو دوز و برنامه منظمی باید دریافت شود.
  • در دوران بارداری بهتر است به شکل مداوم بهداشت شخصی خود را رعایت کنید تا احتمال ابتلا به ویروس واریسلا زوستر کاهش پیدا کند.
  • از هر شخصی که احتمالاً به آبله مرغان مبتلا شده، دوری کنید تا زمانی که آن شخص به طور کامل درمان شده باشد.

آبله مرغان چه تأثیری روی جنین می‌گذارد؟

اگر مادران باردار در ۲۰ هفته اول بارداری به آبله مرغان مبتلا شوند، ممکن است جنین در معرض خطر ابتلا به سندرم واریسلا مادرزادی قرار بگیرد؛ گروهی نادر از نقایص جدی مادرزادی که می‌تواند زخم‌هایی روی پوست و مشکلاتی در بازوها، پاها، مغز و حتی چشم را به همراه داشته باشد.

بنابراین پیشنهاد ما این است به محض مطلع شدن از آبله مرغان بارداری حتما به پزشک مراجعه کنید.

چند نکته مهم در رابطه با آبله مرغان در بارداری

احتمال ابتلا به آبله مرغان در زنان باردار بسیار پایین است، به خصوص اگر در کودکی قبلاً به این بیماری مبتلا شده باشند. با این حال، بهتر است پیش از اقدام برای باردار شدن و در حین دوره بارداری، نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • حتماً در صورتی که قصد باردار شدن دارید، با پزشک خود درباره احتمال ابتلا به آبله مرغان مشورت کنید تا در صورت نیاز، دو دوز از واکسن این بیماری را پیش از اقدام به باردار شدن، دریافت کنید.
  • حتماً در دوران بارداری از افرادی که مبتلا به آبله مرغان هستند، دوری کنید.
  • بعد از بروز علائم آبله مرغان، سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا با مصرف داروهای خاص که از سوی پزشک تجویز می‌شود، علائم‌تان را مدیریت کنید.
  • رژیم غذایی‌تان از میوه‌ها و سبزیجات غیر اسیدی و غذاهای نرم و ملایم تشکیل شده باشد تا التهابات بدن‌تان را تحریک نکند و در بهبود علائم نقش داشته باشد.

سخن پایانی

احتمال ابتلا به آبله مرغان در دوران بارداری بسیار پایین است، اما همچنان این احتمال وجود دارد. با وجود عوارض جدی‌ای که در شرایط خاص ممکن است برای مادر و جنین به وجود بیاید، روش‌های زیادی برای پیش‌گیری و درمان این بیماری در هفته‌های مختلف بارداری وجود دارد.

مراجعه سریع به پزشک و رعایت یک رژيم غذایی درست به شما کمک می‌کند تا علائم آبله مرغان بارداری را به‌خوبی مدیریت کنید و طول مدت درمان را کاهش دهید. ما در لیمومی با ارائه رژیم غذایی مزوبولیک و براساس نیاز هر فرد، تلاش می‌کنیم تا انعطاف‌پذیرترین برنامه غذایی را در اختیار شما قرار دهیم تا نه‌تنها بتوانید به تعادل وزن خود دست پیدا کنید، بلکه سبک زندگی سالمی را براساس نیازهای مختلف بدن‌تان داشته باشید.

برای کسب اطلاعات بیش‌تر روی این لینک کلیک کنید.

مخاطب عزیز! این مطلب جنبه آموزشی و اطلاعات عمومی دارد. همچنین بر اساس علم روز دنیا نوشته شده است. با این حال اگر مشکل و یا بیماری جسمی دارید، برای اجرای آن فقط با پزشک متخصص مشورت کنید.

منابع:

TATA Aig

Healthline

Mayo Clinic

March of Dimes

Pregnancy Birth Baby

NCT

American Pregnancy

Health Clinics

این مقاله را برای دوستان خود ارسال کنید

بدون نظر! اولین نفر باشید

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه شما پس از تایید سردبیر منتشر می‌شود.

مطالب مرتبط

پربازدیدترین مطالب