خواص تخمه آفتابگردان
فواید زیاد آفتابگردان شامل موارد زیر میشود:
1. کمک به کبد چرب
ویتامین E یک آنتی اکسیدان قوی است که میتواند از کبد در برابر آسیبها محافظت کند. تخمه آفتابگردان منبعی مغذی و خوش طعم از این ویتامین مهم است. شما میتوانید تخمه آفتابگردان را برای میانوعده روزانه انتخاب کنید یا آن را روی سالاد بریزید و در کنار غذا نوش جان کنید.
2. آنتی اکسیدان بالا
پزشکان با تحقیق روی گیاه آفتابگردان فهمیدهاند که این دانه دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی است. برای همین در کنار ویتامین E ، سلنیوم موجود در دانه آفتابگردان را منبع خوبی برای سلامت بدن معرفی کردهاند. این خاصیت آفتابگردان به محافظت از قلب، ماهیچهها و مغز کمک زیادی میکند.
3. ضد باکتری و قارچ
از فواید تخمه آفتابگردان میتوان به خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی این دانه اشاره کرد که از عفونت جلوگیری میکند. دانه آفتابگردان به خاطر داشتن اسیدهای چرب ضروری به نامهای لینولئیک، اولئیک و پالمیتیک التهاب، آکنه و زخمها را به سرعت التیام و بهبود میبخشد.
4. تقویت سیستم ایمنی بدن
تخمه آفتابگردان حاوی مواد معدنی و مواد مغذی مختلفی ازجمله روی و سلنیوم است که به بدن شما برای دفاع در برابر ویروسها و باکتریها کمک میکند. وجود این مواد معدنی مزایایی مانند حفظ سلولهای ایمنی، کاهش التهاب، پیشگیری و بهبود عفونت و تقویت کلی ایمنی را برای فرد به همراه دارد.
5. کمک به سلامت قلب
فشار خون بالا یکی از عواملی است که احتمال بیماری قلبی را بالا میبرد و میتواند منجر به حمله قلبی یا سکته شود. ترکیبی در تخمه آفتابگردان وجود دارد که آنزیمی را که باعث انقباض عروق خونی میشود، مسدود میکند.
در نتیجه، خوردن تخمه آفتابگردان میتواند به رگهای خونی شما کمک کند و فشار خون شما را کاهش دهد. همچنین منیزیم موجود در تخمه آفتابگردان نیز به کاهش سطح فشار خون کمک زیادی میکند.
بهعلاوه، تخمه آفتابگردان سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع به ویژه اسید لینولئیک است. بدن شما از اسید لینولئیک برای ساخت یک ترکیب شبیه به هورمون استفاده میکند که رگهای خونی را شل کرده و باعث کاهش فشار خون میشود. این اسید چرب در کاهش کلسترول نیز تاثیر چشمگیری دارد.
6. کمک به قند خون
برخی از تحقیقات پزشکی از اثرات مفید تخمه آفتابگردان بر قند خون و دیابت نوع 2 صحبت میکند و اینطور به نظر میرسد که در بهبود بیماری دیابت تاثیرگذار است.
این مطالعات نشان میدهد که افرادی که روزانه 1 اونس (30 گرم) تخمه آفتابگردان را بهعنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم میخورند، در مقایسه با یک رژیم غذایی سالم بدون تخمه آفتابگردان، در عرض شش ماه قند خون ناشتای آنها را تا حدود 10 درصد کاهش میدهد.
7. مواد معدنی بالا
با یک نگاه به جدول ارزش غذایی تخمه آفتابگردان متوجه حضور شگفتانگیز مواد معدنی مفید در این دانه خوشمزه خواهید شد. سلنیوم، منیزیم، روی و مس موجود در این دانه کوچک سرشار از خاصیت برای سلامت بدن است و هرکدام یک بخش از سلامتی ما را تضمین میکند.
8. کمک به افراد دیابتی
مطالعات پزشکی نشان میدهد که اضافه کردن تخمه آفتابگردان به غذاهایی مانند نان ممکن است به کاهش اثر کربوهیدراتها بر قند خون منجر شود. پروتئین و چربی دانهها سرعت خالی شدن معده را کمتر میکنند و اجازه میدهند قند به تدریج از کربوهیدراتها آزاد شود. با این حساب شما مدت زمان بیشتری سیر میمانید.
9. پیشگیری از سرطان
احتمالا برای شما هم عجیب است که بدانید یکی از خواص تخمه آفتابگردان، پیشگیری و درمان برخی از سرطانهاست. فیتوکمیکالهای موجود در تخمه آفتابگردان عملکردهای شناختی را تقویت کرده و کلسترول بد را کاهش میدهد.
این ترکیبات شیمیایی که به صورت طبیعی در تخمه آفتابگردان وجود دارد، از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری و به مبارزه با سرطان روده بزرگ، پروستات و سینه کمک خوبی میکند.
10. کاهش استرس و اضطراب
تخمه آفتابگردان سرشار از پروتئین و ویتامینهای گروه B است که غدد فوق کلیوی را سالم نگه میدارد. همین امر باعث میشود که بدن شما به طور طبیعی نسبت به موقعیتهای استرسزا پاسخ دهد و سطح استرس شما را پایین بیاورد.
11. خاصیت ضد افسردگی
تحقیقات نشان داده است که مصرف میان وعدههایی مانند آفتابگردان، کنجد و تخمه کدو تنبل میتواند نسبت تریپتوفان به کل پروتئین را در رژیم غذایی افزایش دهد. همین امر باعث میشود که خلق و خوی شما در طول دوران رژیم بهتر و از بروز افسردگی پیشگیری شود.
12. مفید برای تیروئید
سلنیوم مادهای است که در کنترل و بهبود بیماری تیروئید نقش مهمی ایفا میکند. از آنجایی که تخمه آفتبگردان یک منبع مغذی از سلنیوم است، خوردن این دانه میتواند در بهبود بیماری تیروئید کمککننده باشد.
13. مفید برای پوست
مصرف تخمه آفتابگردان برای پوست مفید است زیرا باعث درخشندگی پوست می شود. اسیدهای اولئیک و لینولئیک موجود در تخمه آفتابگردان به تشکیل کلاژن و الاستین کمک میکنند، برای همین با مصرف به اندازه این دانه میتوانید پوستی زیباتر داشته باشید. همچنین دانه آفتابگردان باعث تسریع بهبود زخمهای سطحی روی پوست میشود.
14. بهبود سلامت مغز
تخمه آفتابگردان سرشار از اسیدهای چرب تک و چند اسید چرب غیراشباع است. همچنین این دانه چندین ویتامین و مواد معدنی از جمله ویتامین E، ویتامین C، B1، B3، B5، B6، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، روی، تریپتوفان و سلنیوم دارد. وجود این مقدار از مواد مغذی سلامت مغز شما را تضمین میکند.
15. افزایش میزان انرژی
خوب است بدانید که خوردن تخمه آفتابگردان علاوهبر اینکه انرژی شما را بالا میبرد، به حفظ آن برای بلندمدت هم کمک میکند. سطوح بالای پروتئین، ویتامین B و سلنیوم موجود در تخمه آفتابگردان میتوانند به شما در حفظ انرژی کمک کنند. همچنین تیامین این دانه گیاهی میتواند به شما کمک کند غذا را به انرژی تبدیل کنید و در طول روز فعالتر بمانید.
مضرات مصرف آفتابگردان چیست؟
مصرف زیاد تخمه آفتابگردان ممکن است باعث استفراغ، معده درد و یبوست شود. همچنین افرادی که به تخمه آفتابگردان حساسیت دارند ممکن است علائمی مانند بثورات، مشکلات تنفسی، تورم و خارش اطراف دهان را نشان دهند. علاوه بر این تخمه آفتابگردان سرشار از کالری است و مصرف بیش از حد آن ممکن است منجر به افزایش وزن شود.
طبع تخمه آفتابگردان چیست؟
در طب سنتی و گیاهی طبع تخمه آفتابگردان را گرم و خشک دستهبندی کردهاند. به خاطر همین است که مصرف زیاد آن برای رژیم غذایی صفراوی مزاجها توصیه نمیشود. خوردن این دانه به خاطر طبع گرمی که دارد باعث بروز جوش، گرگرفتگی و کهیر نیز خواهد شد.
نقش تخمه آفتابگردان در رژیم لاغری
اگر در دوران رژیم غذایی هستید و برای رسیدن به یک اندام زیبا و سلامت جسمی، برنامه غذایی دارید بهتر است که در خوردن دانه آفتابگردان زیادهروی نکنید. برای اینکه از خواص تخمه آفتابگردان بیبهره نمانید، توصیه ما این است که مقداری از تخمه را روی سالاد بریزید و میل کنید.
همچنین میتوانید از نانهایی غنی شده با تخمه آفتابگردان برای وعدههای صبحانه استفاده کنید یا مقداری از دانه خام آن را بهصورت آجیلی در میانوعده نوش جان کنید.
جمع بندی
تخمه آفتابگردان سرشار از خواص مفید برای سلامت بدن، پوست و لاغری است. این دانه کالری بالایی دارد، اما به سبب وجود مواد مغذی و پروتئین بالا ، خوردن آن را در دوران رژیم توصیه میکنند.
تخمه آفتابگردان نیز میتواند برخی از واکنشهای آلرژيک را در شما به وجود بیاورد، پس اگر بعد از خوردن آن دچار آسم، تورم دهان، خارش دهان، تب، بثورات پوستی، ضایعات، استفراغ و آنافیلاکسی شدید به پزشک مراجعه نمایید.
مخاطب عزیز! این مطلب جنبه آموزشی و اطلاعات عمومی دارد. همچنین بر اساس علم روز دنیا نوشته شده است. با این حال اگر مشکل و یا بیماری جسمی دارید، برای اجرای آن فقط با پزشک متخصص مشورت کنید.
منابع:
9 نظر
درود بر شما ممنون از اطلاعاتی که در اختیار ما قرار دادین
سلام ممنون از نگاه پر مهرتون
سلام و عرض ادب، شب عالی بخیر، سپاسگزارم از تمام زحمات شما بابت مطالب آموزنده.
سلام دوست عزیز ممنونم که همراه لیمومی هستید🙏
سلام و عرض ادب، شب عالی بخیر، سپاسگزارم از تمام زحمات شما بابت مطالب آموزنده.
سلام دوست عزیز
ممنونم که همراه لیمومی هستید🙏
مقاله خوبی بود و مطالب مفیدی ارائه شده بود
مطلب بسیار عالی من جواب دهی بهتر ورزش میان وعده صبحانه و نهار ساعت ۱۱ هر روز می خورم و نتیجه خوبی میگیرم
ممنو از همراهیتون با لیمومی و به اشتراکگذاری تجربه