رژیم گیاهخواری چیست؟
انجمن گیاهخواری قرن نوزدهم در انگلستان بهصورت رسمی شروع به فعالیت کرد. از آن زمان به بعد رژیم گیاهخواری بهصورت گسترده در جهان شناخته شد و افراد زیادی به سمت آن تمایل پیدا کردند. عدهای تصور میکنند هدف از گرفتن این رژیم تنها کاهش وزن است، اما این مسئله درست نیست. در مواردی رژیمهای گیاهخواری میتواند باعث افزایش وزن هم بشود.
دوستداران محیطزیست و طبیعت، افرادی که به دنبال داشتن زندگی سالم و طبیعی هستند یا افرادی که به دلایل ایدئولوژیک و اعتقادی گوشت نمیخورند، از طرفداران و مشتریان پروپا قرص این رژیم هستند. در واقع گیاهخواری به معنای منع گوشتخواری و فرآوردههای آن است.
در این رژیم افراد از مصرف هر محصولی که از کشتار، شکار و حیوانات زنده به دست آید، دوری میکنند. این افراد اعتقاد دارند که مصرف گیاهان طبیعی، باعث تقویت و بهبود سلامتی میشود. همچنین اعتقاد دارند کشتن و سوء استفاده از حیوانات برای مصارف انسانی کار پسندیدهای نیست و این کار به حفظ محیطزیست کمک بسیاری میکند.
البته گیاهخواران بهصورت کلی به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. بهعنوانمثال رژیم گیاهخواری و خام گیاهخواری که دو برنامه غذایی متفاوت هستند یا گیاهخوارانی که لبنیات مصرف میکنند. گیاهخوارانی که تخممرغ میخورند یا افرادی که نیمگیاهخوار هستند، یعنی بهصورت دائم گیاهخوار نیستند و… بهصورت کلی هدف تمام این دستهها یکچیز است. اما بزرگترین زیرمجموعه برای گیاهخواری، خام گیاهخواری است که در ادامه آن را معرفی کرده و تفاوتهای عمده آنها را مشخص میکنیم.
ما قبلا یک مقاله کامل در مورد اینکه رژیم گیاهخواری چیست و چه تاثیری روی لاغری دارد، منتشر کردهایم. اگر میخواهید درباره این رژیم اطلاعات بیشتری داشته باشید، سری به این مقاله بزنید.
رژیم خام گیاهخواری چیست؟
قطعاً کسانی که با گیاهخواری آشنا هستند میدانند که پیروی از این برنامه غذایی، بسیار سخت است. حال تصور کنید در گیاهخواران دستهای وجود دارند که پیروی کردن از برنامه آنها برای خود گیاهخوارها هم چندان قابل تحمل نیست! هرچند که رژیم گیاهخواری و خام گیاهخواری در یک دسته از برنامههای غذایی و سبک زندگی قرار دارند، اما دسته دوم یعنی خام گیاهخوارها تفکرات و عقاید افراطی درباره خوراکیها دارند.
همانطور که از نام این رژیم پیداست، پختوپز و سرخ کردن غذا جایی در برنامههای آنها ندارد. این دسته، در انتخاب غذا و شیوهی غذایی خود بسیار سختگیر هستند و هر چیزی را نمیخورند، حتی در خوردن بسیاری از خوراکیهای طبیعی هم وسواس به خرج میدهند.
مقاله پیشنهادی: 24 رژیم سریع در سال 2023 که باید بشناسید
خام گیاهخواران تفکرات ویژهای دارند؛ از یک نظر معتقدند نپختن مواد غذایی و گیاهان باعث میشود که آنزیمها، ویتامینها و مواد معدنی آنها با سرعت و حجم بیشتری جذب شود و در نتیجه بدن سالمتر بماند؛ اما از طرفی دیگر اعتقادات دیگری نیز دارند.
آنها معتقدند بسیاری از عادتهای غذایی انسانها ظلم به حیوانات و طبیعت است و باید از بین بروند. آنها نهتنها گوشت و خوراکیهای حیوانی را منع میکنند، بلکه تمام فرآوردهها و خوراکیهای مربوط به آنها را نیز در لیست قرمز خود قرار دادهاند.
بهعنوانمثال آنها علاوه بر اینکه گوشت، لبنیات و تخممرغ نمیخورند، از مصرف موادی مثل عسل، گلوتن، ویتامین دی3، کارمین و…اجتناب میکنند. رژیم گیاهخواری و خام گیاهخواری به جذب آنزیمهای بدن بسیار اهمیت میدهند، اما در دسته دوم این اعتقاد وجود دارد که پختوپز، آنزیمها را از بین میبرد. اگر از مشکلات هضم غذا از آنها سؤال بپرسید، میگویند هر گیاه طبیعی آنزیم مخصوص خودش را در بدن و دستگاه گوارش دارد که به هضم آن کمک میکند.
تفاوت رژیم گیاهخواری و خام گیاهخواری در چیست؟
اگر با دقت تعاریف رژیم گیاهخواری و خام گیاهخواری را مطالعه کرده باشید، بخش عمدهای از جواب را درک کردهاید. همانطور که اشاره شد، خام گیاهخواری زیرمجموعهای از گیاهخواری است که عقایدی تندتر از گیاهخواران را دنبال میکنند. در هر دوی این رژیمها توجه خاصی بهسلامت بدن، حفظ محیطزیست و حیوانات شده است، اما تفاوتها در شدت سختگیری برنامههاست.
گیاهخواران معتقد هستند که کشتن و ظلم کردن به حیوانات ناپسند است، اما مصرف فرآوردههای آنها را تا زمانی که به حیوانات ظلم نشود، بلامانع میدانند؛ اما این حرکت در خام گیاهخواران منع شده است. آنها تمام فرآوردههای حیوانات را منع کرده و از آنها در هیچکدام از برنامههای غذایی خود استفاده نمیکنند.
مقاله پیشنهادی: صفر تا صد فواید و مضرات رژیم گیاهخواری
در گیاهخواری میتوانید گیاههای مختلف را بپزید، سرخ کنید، طعم ببخشید و سپس بخورید. به همین جهت بسیاری از آشپزهای بزرگ دنیا مانند جیمی الیور، دستورات غذایی بسیاری زیادی را بر پایه گیاهان ساخته و در اختیار گیاهخواران قرار دادهاند. تفاوت عمده و اصلی در رژیم گیاهخواری و خام گیاهخواری در همین مسئله است.
خام گیاهخواران هیچ خوراکی که را که در دمایی بیشتر 48 درجه سانتیگراد آماده شده باشد، مصرف نمیکنند. آنها معتقدند این پختوپز و افزایش حرارت، گیاهان را از حالت طبیعی خود خارج کرده و ویتامینها و آنزیمهای آن را میسوزاند.
سخن پایانی
در پایان ذکر این نکته نیز ضروری است که هدف ما رد یا تایید رژیم گیاهخواری و خام گیاهخواری نیست. ما فقط این دو رژیم را تعریف کرده و تفاوتهای آن را ذکر کردهایم. هرکدام از این سبکهای غذایی دلایل فراوانی برای خودشان دارند؛ اما بهصورت کلی رژیم خوب، رژیمی است که بتواند تمام نیازهای بدن را به مواد مختلف برطرف کند. به همین علت قبل از انتخاب هر کدام از این برنامهها، با یک دکتر متخصص مشورت کنید.
نکته 1: این مطلب برای آگاهی شما عزیزان تهیه شده و لیمومی هیچگونه مسئولیتی در قبال آن ندارد.
نکته 2: اگر در حال اجرای رژیم لیمومی هستید، باید طبق برنامهتان عمل کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید. متخصصان لیمومی تمام توصیههای لازم را در برنامه غذاییتان لحاظ کردهاند.
بدون نظر! اولین نفر باشید