آیا تا به حال تجربه بوی بد دهان در دوران رژیم را داشتید؟ اگر پاسخ شما مثبت است، پس حتماً میدانید که این موضوع باعث ناراحتی برای خودتان و اطرافیانتان میشود. بوی بد دهان یکی از مشکلات شایع در دوران رژیم است، اما نباید از حل آن ناامید شوید.
شما با رعایت مراقبتهای بهداشت دهان و دندان و استفاده از روشهای مناسب میتوانید از بوی بد دهان خود در این دوران جلوگیری کنید. در این مقاله قصد داریم بهطور کامل این موضوع را بررسی کنیم پس با مجله سلامتی لیمومی همراه باشید.
چرا در دوران رژیم دهان بوی بد میدهد؟
اکثر افراد متوجه بوی بد دهان خود میشوند، زیرا میدانند که مصرف بعضی از غذاها میتواند منجر به ایجاد طعم بد یا خشکی دهان شود. با این حال عده قابل توجهی هم هستند که از این بوی بد خبر ندارند. گروهی دیگر هم آن را نه تنها یک مشکل نمیدانند، بلکه اگر کسی این موضوع را به آنها گوشزد کند، ناراحت میشوند!
یکی از دلایل اصلی بوی بد دهان در رژیمهای غذایی، کتونهایی هستند که از بدن شما دفع میشوند. کتونها وقتی بدن از چربیها بهعنوان سوخت استفاده میکند، تولید میشوند. این مواد باعث بوی بد دهان و نفس میشوند. برای جلوگیری از بوی بد دهان میتوانید راهحلهای زیر را امتحان کنید:
1. آب بیشتری بنوشید
با توجه به اینکه کتونهای ترشح شده در بزاق هنگام چربیسوزی باعث بوی بد دهان میشوند، در نتیجه یک راه برای تازه کردن نفس «نوشیدن آب زیاد» است. درواقع این کار بزاق دهان را رقیقتر میکند. کمبود آب در بدن یکی از دلایل اصلی بوی بد دهان است. زیرا غذاها و باکتریها برای مدت طولانیتری در دهان باقی میمانند. پس اولین کاری که پیشنهاد میکنیم انجام دهید این است که مصرف روزانه آب را افزایش دهید.
2. سطح pH را ثابت کنید
غذاهایی که مقدار زیادی اسید دارند، میتوانند بوی بد دهان را افزایش دهند. تخم مرغ، گوشت، آجیل و شیرین کنندههای مصنوعی نمونههایی از این غذاها هستند. برای جلوگیری از این مشکل، به جای استفاده از این غذاها بهتر است غذاهایی با خواص قلیایی بیشتر مانند لوبیا، عدس، شیر، کلم پیچ و کرفس را مصرف کنید.
3. خوشبو کنندههای طبیعی دهان را امتحان کنید
برخی از خوشبوکنندههای طبیعی دهان، نه تنها باعث پنهان کردن بوی بد دهان میشوند بلکه باکتریهای ایجادکننده بوی بد را هم از بین میبرند. بهعنوانمثال، خوشبوکنندههای حاوی جعفری و دارچین خواص ضد باکتریایی دارند و میتوانند بهتازگی نفس شما کمک کنند. میخک هم دارای رایحهای قوی و خواص ضد باکتریایی است که میتواند باکتریهای موجود در دهان که باعث ایجاد بوی بد میشوند را از بین ببرد.
4. هر چهار ساعت یک بار غذا بخورید
طولانی بودن تایم رژیم باعث بوی بد دهان میشود. هرچه مدت زمان بیشتری گرسنه بمانید، مقدار هالیتوز شدیدتر میشود. حالتهای هیپوگلیسمی (کاهش قند خون) بدن را وادار میکند تا از مسیرهای متابولیک دیگر برای پر کردن سطح قند خون استفاده کند.
این فرآیندها ترکیبات بدبو ایجاد میکنند. بنابراین بهتر است پنج وعده غذایی در روز غذا بخورید و برای جلوگیری از هیپوگلیسمی ناگهانی و تحریک بزاق، یک مشت آجیل میل کنید.
بیشتر بخوانید: علت سردرد در رژیم غذایی چیست؟
5. از رژیمهای غذایی با پروتئین بالا اجتناب کنید
رژیمهای پر پروتئین به دلیل مصرف زیاد اسیدهای آمینه، احتمال ایجاد بوی بد دهان را افزایش میدهند. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که از رژیمهای غذایی مبتنی بر مصرف غذاهای غنی از پروتئین و گوگرد اجتناب کنید. این غذاها مواردی مانند گوشت، ماهی، فلفل قرمز، سیر، پیاز، کلم بروکلی، کلم بروکسل، جو دوسر، دانههای گندم، لبنیات و سفیده تخم مرغ هستند.
6. غذاهای جامد و سرشار از فیبر را در برنامه غذایی خود قرار دهید
برای جلوگیری از بوی بد دهان میتوانید از استراتژیهایی مانند مصرف سبزیجات برگدار (مانند اسفناج و کاهو)، هویج، مارچوبه، گوجهفرنگی، بادمجان و میوهها (ترجیحاً با پوست) استفاده کنید. همچنین (متن اینجا قرار بگیرد)مصرف غذاهایی با فیبر بالا که نیاز به جویدن زیاد دارند هم باعث افزایش تولید بزاق میشود و به کاهش بوی بد دهان کمک میکند.کنید
میزان بوی بد دهان به نوع، مقدار و نحوه تهیه غذا و حساسیت شخصی فرد بستگی دارد. یادتان باشد بوی ناشی از تنفس همیشه با بوی غذای خورده شده یکسان نیست و شاید در برخی افراد بهصورت بوی نامطبوعتری ظاهر شود. برای جلوگیری از بوی بد دهان میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
- از مصرف غذاهایی با بو و طعم شدیدتر مانند سیر، پیاز، شیر، پنیر، تخم مرغ، ادویهها و غذاهای تند یا سوسیس پرهیز کنید.
- مصرف مکرر قهوه باعث کاهش حجم بزاق و بوی بد دهان میشود؛ بنابراین خوردن آن را کم کنید.
- برخی غذاها مانند قارچها میتوانند بوهای نامطبوع را خنثی کنند.
بیشتر بخوانید: ریزش مو بر اثر رژیم غذایی؛ آیا رژیم غذایی باعث ریزش مو میشود؟
مواد غذایی که بوی بد دهان را از بین میبرند
اگر به دنبال خوراکیهایی هستید که بوی دهان را از بین ببرند، پیشنهاد میکنیم خوراکیهای زیر را امتحان کنید:
چای
شاید چای از نظر کارشناسی غذا نباشد، اما خواص ضد بو آن را نمیتوان نادیده گرفت. اما چای سبز و سیاه هر دو حاوی آنتیاکسیدانهایی هستند که باکتریها را از بین میبرند. این نوشیدنی حاوی پلیفنولهایی است که ترکیبات گوگردی که منجر به بوی بد میشود را کاهش میدهد. البته مراقب باشید که زیاد چای سیاه ننوشید، زیرا میتواند منجر به خشکی دهان و بدتر شدن بوی آن شود.
آدامس بدون قند
آدامس جویدن روشی آزمایش شده و واقعی برای از بین بردن بوی بد دهان است. جویدن مکرر آدامس به حذف غذای گیر کرده در دندانها کمک میکند و تولید بزاق را افزایش میدهد. بزاق اضافی با شستن ذرات غذا از دندانها، دهان را تمیز میکند.
میوهها و سبزیجات خام
میوهها و سبزیجاتی که سرشار از فیبر هستند مانند کرفس، کلم پیچ، سیب و هویج باعث میشوند دهان بزاق بیشتری تولید کند و دچار بوی بد نشود.
ماست
ماست یک گزینه عالی برای مبارزه با بوی بد دهان است. محصولات لبنی مانند ماست سرشار از ویتامین D هستند و رشد باکتریها را در بدن کاهش میدهند.
گیاهان طبیعی
در گذشته مردم گیاهان و ادویههای طبیعی را میخوردند تا بوی بد دهان خود را از بین ببرند. هر گیاهی مانند جعفری، نعناع یا رزماری میتواند این کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهد.
زنجبیل
زنجبیل کام را با مجموعهای از ترکیبات ضد بو، تمیز و آنزیمهایی را در بزاق فعال میکند که بوی بد دهان را از بین میبرد.
شکلات تلخ یا کاکائو
شکلات تلخ یا کاکائو مانند آدامس عمل میکند. خوردن شکلات تلخ باکتریهای دهان را کاهش میدهد و به دلیل قند کمی که دارد، از تشکیل پلاک دندان جلوگیری میکند. طبق تحقیقات علمی مختلف، ثابت شده که ترکیب CBH با تقویت مینای دندان از پوسیدگی دندانها جلوگیری میکند. CBH بهطور طبیعی در کاکائو یافت میشود، اما با تبدیل کاکائو به شکلات، مقدار آن کاهش مییابد.
بیشتر بخوانید: برای درمان بوی بد دهان چه کنیم؟
کلام آخر
webmd میگوید که بوی بد دهان یکی از مشکلات شایعی است که در دوران رژیم و کاهش وزن مخصوصا در دورانی که رژیم کم کربوهیدرات دارید، بیشتر حس میشود. درمان این عارضه به دو عامل رعایت بهداشت دهان و دندان و تنظیم رژیم غذایی بستگی دارد. در صورتی که این دو مورد را رعایت کردید، اما همچنان مشکلتان پا بر جا بود، بهتر است یک متخصص مشورت کنید تا علت اصلی را بررسی کرده و راهکارهای مناسب را پیشنهاد دهد.
نکته 1: این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاعرسانی دارد و برای اجرای آن، باید با یک متخصص مشورت کنید.
نکته 2: چنانچه در حال اجرای رژیم لیمومی هستید، تمام موادغذایی موردنیاز شما در برنامه ذکر شده است و باید مطابق برنامهتان عمل کنید.
منابع:
یک نظر
خیلی عالی بود.