بیماری پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون یک اختلال عصبی پیشرونده است که عمدتا با مشکلات حرکتی مانند لرزش دست و پا، سفتی عضلات و کندی حرکت شناخته میشود. علت اصلی بروز این بیماری هنوز بهطور دقیق مشخص نشده است؛ اما عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی میتواند در بروز آن تاثیرگذار باشد.
این بیماری زمانی رخ میدهد که سلولهای تولیدکننده دوپامین در مغز آسیب میبینند یا از بین میروند.. دوپامین یک ناقل عصبی است که برای هماهنگی حرکات و کنترل عضلات ضروری است. اگرچه بیماری پارکینسون بهطور معمول افراد مسنتر را تحت تاثیر قرار میدهد، اما ممکن است در سنین پایینتر نیز در افراد بروز پیدا کند.
روشهای درمان بیماری پارکینسون چیست؟
پارکینسون درمان قطعی و ثابتی ندارد، با این وجود میتوانید با استفاده از روشهای زیر عوارض این بیماری را کنترل کنید.
1. دارودرمانی
داروهایی مانند لوودوپا، مادوپار، آمانتادین، سلژین، بیپریدن و آگونیستهای دوپامین میتوانند به بهبود علائم پارکینسون کمک کنند. این داروها با افزایش سطح دوپامین یا تقلید عملکرد آن، مشکلات حرکتی فرد را کاهش میدهند.
2. فیزیوتراپی
فیزیوتراپی و تمرینات حرکتی میتوانند به حفظ انعطافپذیری عضلات و بهبود حرکت افراد مبتلا به پارکینسون کمک کنند. این روشها به کاهش سفتی عضلات و جلوگیری از کاهش عملکرد حرکتی کمک میکنند.
3. جراحی
در موارد پیشرفتهتر بیماری که زندگی فرد را مختل میکند، جراحیهایی مانند تحریک عمقی مغز (DBS) ممکن است به کاهش علائم پارکینسون کمک کنند. این جراحیها با تحریک نواحی خاصی از مغز به کنترل بهتر علائم میپردازند. در برخی موارد نیز با قراردادن دستگاهی درون مغز فرد، حرکات او را کنترل میشود.
4. رژیم غذایی مناسب
رژیم غذایی بیماری پارکینسون میتواند در مدیریت بیماری پارکینسون موثر واقع شود. غذاهای غنی از آنتیاکسیدان، ویتامینهای B و D و چربیهای سالم از جمله چیزهایی است که به بهبود عملکرد مغز کمک میکنند.
ورزش
ورزش هم یکی از مفیدترین راهها برای مقابله با این بیماری است. افرادی که مبتلا به پارکینسون هستند بهتر است در کنار روشهای قبلی، بهطور روزانه و منظم ورزش را در برنامه زندگیشان قرار دهند تا تحلیل عضلاتشان کمتر پیشروی کند.
علائم بیماری پارکینسون چیست؟
مشخصترین علامت بیماری پارکینسون، لرزش است. اما خوب است بدانید که این فقط ظاهر بیماری است و و میتواند با علائم دیگری همراه باشد.
لرزش
یکی از رایجترین علائم پارکینسون لرزش غیرارادی دستها، پاها یا سایر اعضای بدن است که در حالت استراحت یا وقتی از آنها کار نمیکشیم، بیشتر دیده میشود.
سفتی عضلات
این بیماری باعث محدودیت حرکت و درد در عضلات بدن میشود. افراد مبتلا ممکن است احساس کنند که عضلاتشان سفت و محکم شدهاند.
کندی حرکت
حرکتهای آهسته یا کاهش سرعت حرکات فرد، از دیگر علائم این بیماری است. این ویژگی در برخی موارد ممکن است حتی در کارهای روزمره فرد مبتلا هم مشکل ایجاد کند.
از دست دادن تعادل
وقتی پارکینسون داشته باشید، به خاطر سفتی عضلات و کم تحرکی و لرزش شدید ممکن است تعادلتان را از دست بدهید. درنتیجه این عارضه میتواند باعث افتادن و مشکلات حرکتی دیگری هم شود که بر تعادل فرد تاثیر میگذارد.
عوارض و خطرات بیماری پارکینسون چیست؟
- افسردگی
- زوال عقل
- مشکل در بلعیدن
- مشکل در خواب
- عفونتهای ریوی
- یبوست
- کاهش وزن ناگهانی
- مشکل در گفتار
- کاهش حرکت روده
روشهای پیشگیری از بیماری پارکینسون چیست؟
همانطور که گفتیم این بیماری متاسفانه درمان ثابت و قطعی ندارد، اما میتوانید با انجام این کارها تا حد خوبی از بروز بیماری پارکینسون در خودتان جلوگیری کنید.
ورزش منظم
تحقیقات نشان دادهاند که ورزشهای هوازی و تمرینات کششی میتوانند به حفظ سلامت عصبی و کاهش احتمال بروز پارکینسون کمک کنند.
رژیم غذایی سالم
مصرف مواد غذایی غنی از آنتیاکسیدانها مانند میوهها و سبزیجات، ممکن است به کاهش آسیبهای اکسیداتیو در مغز کمک کند.
مدیریت استرس
استرس مزمن میتواند منجر به آسیب به سلولهای مغزی شود. روشهای مدیریت استرس مانند مدیتیشن و یوگا میتوانند خطر ابتلا به پارکینسون را کاهش دهند.
مصرف مکملهای ویتامین D
کمبود ویتامین D ممکن است احتمال ابتلا به بیماریهای عصبی مانند پارکینسون را بیشتر کند. مصرف مکملها یا دریافت نور خورشید به میزان کافی میتواند برای پیشگیری از بروز این بیماری مفید باشد.
برای بیماری پارکینسون چه بخوریم؟
- میوهها و سبزیجات
- ماهیهای چرب
- غلات کامل
- مغزها و دانهها
- لبنیات کم چرب
- روغن زیتون
- خوراکیهای دارای ویتامین B و D
- آنتیاکسیدانها
رژیمهای مخصوص کاهش و افزایش وزن لیمومی
بدون استپ وزنی
بدون گرسنگی
هماهنگ با داروهای مصرفی
متناسب با مزاج
مناسب محل کار
غذاهای ساده و در دسترس
رژیمهای مخصوص کاهش و افزایش وزن لیمومی
بدون استپ وزنی
بدون گرسنگی
هماهنگ با داروهای مصرفی
متناسب با مزاج
مناسب محل کار
غذاهای ساده و در دسترس
طول عمر بیماران پارکینسون چقدر است؟
طول عمر بیماران پارکینسون متفاوت است، اما بسیاری از افراد میتوانند تا چندین دهه پس از تشخیص بیماری، بدون ترس زندگی کنند.
بهکارگیری درمانهای مناسب و مدیریت علائم بیماری میتواند به بهبود کیفیت زندگی و افزایش طول عمر فرد مبتلا کمک کند. با این حال، در مراحل پیشرفتهتر بیماری ممکن است مشکلاتی مانند زوال عقل یا عفونتهای ریوی زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار دهد.
آیا بیماری پارکینسون خطرناک است؟
بیماری پارکینسون به طور مستقیم منجر به مرگ نمیشود، اما عوارض آن میتواند خطرناک باشد و زندگی را سخت کند. عفونتهای ریوی، مشکلات تعادل و زوال عقل از جمله عوارض جدی این بیماری هستند که در صورت عدم درمان بیماری و مدیریت عوامل تاثیرگذار در شدت آن، میتواند به کاهش کیفیت زندگی فرد و حتی مرگ زودرس وی منجر شود.
جمعبندی
بیماری پارکینسون یکی از شایعترین بیماریها در میان افراد مسن است، با این وجود این بیماری میتواند گریبانگیر افراد جوانتر هم شود. پارکینسون معمولا با علائمی همچون لرزش شدید و غیرارادی دست و پا، کندی حرکت، بهم خوردن تعادل و سفتی عضلات همراه است.
برای درمان این بیماری هنوز روش قطعی کشف نشده، اما انجام تمرینات کششی و داشتن روتین ورزشی، اصلاح سبک غذایی، فیزیوتراپی و در موارد پیشرفتهتر جراحی و دارو درمانی میتواند تا حد خوبی علائم بیماری را کنترل کند و کاهش دهد.
مخاطب عزیز! این مطلب جنبه آموزشی و اطلاعات عمومی دارد. همچنین بر اساس علم روز دنیا نوشته شده است. با این حال اگر مشکل و یا بیماری جسمی دارید، برای اجرای آن فقط با پزشک متخصص مشورت کنید.
منابع:
بدون نظر! اولین نفر باشید