خواص پرتقال چیست؟ 10 فایده برای قلب و لاغری!

خواص پرتقال

فهرست مطالب

طعم دلپذیر و محتوای بالای ویتامین C پرتقال سبب شد تا در جوامع مختلف محبوب و شناخته شده باشد. این میوه منبع خوبی از فیبر، آنتی‌اکسیدان‌ و مواد معدنی همچون پتاسیم است که مصرف آن موجب تقویت سیستم ایمنی، بهبود هضم، کاهش وزن و محافظت از بدن در برابر بیماری‌های مزمن می‌شود.

خواص پرتقال به‌گونه‌ای است که متخصصین تغذیه و سلامت مصرف آن را برای دریافت نتیجه مطلوب در زمینه‌های مختلفی همچون درمان کبد چرب، سرماخوردگی و اضافه‌وزن پیشنهاد می‌کنند.

تمامی این ویژگی‌ها سبب شد تا ما این قسمت از مجله سلامتی لیمومی را به فواید پرتقال و فراورده‌های آن، مضرات و نکات مهم مصرف آن اختصاص دهیم.

سوالات متداول

خواص پرتقال چیست؟
تقویت سیستم ایمنی، مبارزه با عفونت‌ها، تسریع بهبود زخم‌ها، حمایت از سلامت قلب و عروق، کاهش فشارخون، تنظیم کلسترول، کاهش ریسک بیماری‌های قلبی، شادابی و حفاظت از پوست، کنترل وزن و تناسب‌اندام، کنترل قند خون و دیابت، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، جلوگیری از یبوست، ضدسرطان، تقویت چشم و بینایی و کمک به جذب آهن از جمله خواص پرتقال است.
مضرات پرتقال چیست؟
افزایش اسید معده، سوزش سر دل، تشدید عوارض زخم معده، نفخ، دل‌پیچه و اسهال، افزایش قند خون در افراد دیابتی، بروز علائم حساسیت‌زا همچون: خارش، تورم یا کهیر، اختلال در جذب دارو و افزایش خطر پوسیدگی دندان‌ها نمونه‌ای از مضرات پرتقال است که در صورت زیاده‌روی در مصرف آن، در برخی افراد نمود پیدا می‌کنند.
خواص پرتقال برای سرماخوردگی چیست؟
پرتقال دارای خواص درمانی مفیدی برای مقابله با سرماخوردگی است، از جمله تقویت سیستم، مبارزه با التهاب و رادیکال‌های آزاد، تأمین مایعات بدن و پیشگیری از کم‌آبی در زمان بیماری، رفع مشکلات گوارشی و تسکین علائم التهابی سرماخوردگی. این خواص پرتقال در درمان سرماخوردگی مدیون وجود منابع ارزشمندی همچون ویتامین C، آنتی‌اکسیدان، آب و فیبرهای مفید است.
آیا پرتقال برای کبد چرب مفید است؟
بله پرتقال می‌تواند برای مبتلایان کبد چرب مفید باشد. زیرا:

غنی از ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب کمک می‌کند.
آنتی‌اکسیدان‌های پرتقال در مبارزه با رادیکال‌های آزاد و محافظت از سلول‌های کبدی مؤثر عمل می‌کنند.
فیبر پرتقال عملکرد گوارش و سطح چربی‌های خون را تنظیم می‌کند.
خاصیت رطوبت‌رسانی پرتقال به سلامت کبد منجر می‌شود.

خواص پرتقال چیست؟

به‌طورکلی یک پرتقال متوسط حاوی مقدار قابل‌توجهی از آب، کربوهیدرات، فیبر رژیمی، ویتامین C، پتاسیم، فولات و کلسیم است. وجود این مواد ارزشمند در پرتقال سبب شده تا این میوه خوشمزه خواص متعددی برای سلامتی در پی داشته باشد که در ادامه به ۱1 خاصیت اثبات شده پرتقال اشاره خواهیم کرد.

1.تقویت سیستم ایمنی:

مصرف پرتقال به شما کمک می‌کند تا بدنی مقاوم داشته باشید. زیرا پرتقال یکی از سلاطین ویتامین C در میان میوه‌ها است. به همین دلیل تقویت سیستم ایمنی، مبارزه با عفونت‌ها و تسریع بهبود زخم‌ها نمونه‌ای از فواید پرتقال است.

2.پشتیبانی از سلامت قلب:

حمایت از قلب و عروق آن یکی از مهم‌ترین خواص پرتقال است. این مهم به دلیل وجود مقدار بالای فیبر، پتاسیم و آنتی‌اکسیدان‌هایی است که به کاهش فشارخون، تنظیم کلسترول و کاهش ریسک بیماری‌های قلبی کمک می‌کند.

3.شادابی و حفاظت از پوست:

ویتامین C و آنتی‌اکسیدان‌های پرتقال فرایند کلاژن‌سازی را تحریک کرده و به پوست کمک می‌کند تا از خود در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد حفاظت کند؛ بنابراین خوردن پرتقال سبب می‌شود تا پوستی شاداب‌تر و جوان‌تر داشته باشید.

4.کنترل وزن و تناسب‌اندام:

ازآنجایی‌که پرتقال دارای کالری کم و فیبر بالایی است می‌تواند به احساس سیری و کنترل اشتهای کاذب منجر شود. در نتیجه جای‌دادن پرتقال در برنامه غذایی شما باعث کاهش وزن مؤثر و تناسب‌اندام خواهد شد.

5.کنترل قند خون و دیابت:

شاخص گلیسمی پرتقال مقدار بسیار کمی را نشان می‌دهد. از این رو تنظیم سطح قند خون از خاصیت پرتقال است؛ بنابراین توصیه می‌شود که بیماران دیابتی از مصرف پرتقال در محدوده مجاز غافل نشوند.

6.بهبود عملکرد دستگاه گوارش:

همان‌طور که می‌دانید فیبر یکی از سوخت‌های اساسی بدن است که دستگاه گوارش برای داشتن فعالیت طبیعی به آن نیازمند است. پرتقال حاوی مقدار محتوای فیبر بالایی است که خوردن آن به بهبود عملکرد گوارشی، جلوگیری از یبوست و سلامت روده‌ها ختم می‌شود.

7.کاهش ریسک ابتلا به سرطان:

آنتی‌اکسیدان‌های قوی مانند: فلاونوئیدها و لیمونوئیدها در پرتقال به‌وفور یافت می‌شوند. به همین دلیل کاهش خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها مانند: سرطان روده و معده از خواص پرتقال است.

8.کاهش التهاب:

ویتامین C و ترکیبات ضدالتهابی در پرتقال وجود دارد که به کاهش التهاب‌های مزمن در بدن منجر می‌شود. رفع التهابات باعث کاهش ریسک انواع سرطان و سکته‌های قلبی و مغزی می‌شود.

9.تقویت چشم و بینایی:

برای تقویت چشم چه بخوریم؟ وجود ویتامین A و چندین آنتی‌اکسیدان دیگر در پرتقال سبب شده تا شانس ابتلا به بیماری‌های چشمی مرتبط با افزایش سن مانند: آب مروارید کاهش یابد.

10.پیشگیری از کم‌خونی:

شاید پرتقال منبع خوبی از آهن نباشد اما مصرف این میوه به دلیل دارا بودن ویتامین C، به جذب بهتر آهن و رفع کم‌خونی منجر می‌شود.

11.کنترل فشارخون:

مطالعات نشان می‌دهد که کنترل فشارخون بالا از خاصیت پرتقال است. زیرا پرتقال فاقد سدیم و حاوی پتاسیم است. مصرف کم سدیم برای کاهش فشارخون ضروری است.

خواص پرتقال

مضرات پرتقال چیست؟

مطالعات نشان می‌دهد که خاصیت‌های متعددی برای پرتقال وجود دارد. بااین‌حال زیاده‌روی در مصرف پرتقال می‌تواند باعث بروز حساسیت و آلرژی در برخی افراد شود؛ بنابراین اگر در یکی از دسته‌های زیر قرار می‌گیرید، پرتقال را بااحتیاط بیشتری میل کرده یا حتی‌الامکان با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

1.افزایش اسید معده: پرتقال دارای اسید سیتریک است و مصرف زیاد آن در افراد دارای مشکلات گوارشی مانند: رفلاکس، سوزش سر دل یا زخم معده موجب تحریک و تشدید این علائم خواهد شد.

2.افزایش قند خون: اگرچه پرتقال شاخص گلیسمی پایینی دارد اما مصرف زیاد آن می‌تواند به افزایش قند خون در افراد دیابتی یا مقاوم به انسولین شود.

3.ایجاد آلرژی: برخی افراد ممکن است به مرکبات حساسیت داشته باشند. به همین دلیل بروز علائمی همچون: خارش، تورم یا کهیر متداول خواهد بود. 

4.اختلال در جذب دارو: مصرف زیاد پرتقال ممکن است بر جذب برخی داروها مانند: داروهای فشارخون و قلب اثر بگذارد.

5.بروز مشکلات گوارشی: مصرف بیش از حد پرتقال و دریافت مقدار غیرمجاز فیبر با مشکلات گوارشی مانند نفخ، دل‌پیچه و اسهال همراه است.

6.پوسیدگی دندان: پرتقال یک میوه اسیدی است. از این رو می‌تواند مینای دندان را ضعیف کرده و در صورت مصرف بیش از حد، خطر پوسیدگی دندان‌ها را افزایش دهد.

چه افرادی نباید پرتقال مصرف کنند؟

همان‌طور که در مراتب بالا به آن اشاره کردیم فواید پرتقال بسیار است؛ اما در برخی موارد مصرف مرکبات به‌ویژه پرتقال بدون مشورت با پزشک توصیه نمی‌شود. موارد زیر از جمله افرادی هستند که باید از خوردن پرتقال به‌صورت خودسرانه پرهیز کنند:

  1. افراد مبتلا به حساسیت و آلرژی: کسانی که به مرکبات حساسیت دارند.
  2. افراد با زخم معده یا رفلاکس معده: اسید زیاد پرتقال ممکن است علائم این بیماری را تشدید کند.
  3. بیماران کلیوی: زیرا پرتقال حاوی پتاسیم است و مصرف زیاد آن می‌تواند مشکل‌ساز باشد.
  4. کسانی که داروهای خاص مصرف می‌کنند: پرتقال با برخی داروها که با پتاسیم در تداخل هستند سازگار نخواهد بود. چراکه عملکرد این داروها را مختل خواهد کرد.

خواص پرتقال

خواص پرتقال در طب سنتی چیست و پرتقال چه طبعی دارد؟

در طب سنتی، خواص درمانی متعددی برای پرتقال ذکر شده است که برخی از فواید پرتقال عبارت‌اند از:

  1. تقویت سیستم ایمنی: درصد بسیار زیادی از ویتامین C در پرتقال یافت می‌شود که باعث تقویت سیستم ایمنی خواهد شد.
  2. بهبود گوارش: فیبر موجود در پرتقال سبب بهبود عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست می‌شود.
  3. تنظیم فشارخون: تنظیم فشارخون بالا یکی از خواص پرتقال است. زیرا حاوی مقدار زیادی پتاسیم است.
  4. خواص ضدالتهابی: ترکیبات آنتی‌اکسیدانی پرتقال به کاهش التهاب و محافظت از بدن در برابر بیماری‌ها کمک می‌کند.
  5. بهبود سلامت پوست: متخصصین طب سنتی معتقدند که ویتامین C موجود در پرتقال سلامت و زیبایی پوست شما را بهبود می‌بخشد.
  6. کاهش اضطراب: عطروطعم پرتقال منجر به آرامش و کاهش اضطراب خواهد شد.

در طب سنتی ایرانی، طبع پرتقال  شیرین گرم و تر و پرتقال ترش سرد و خشک است. این ویژگی‌ باعث می‌شود که پرتقال رسیده برای افرادی که طبع سرد دارند، مفید باشد. مصرف آن می‌تواند به تعادل دما بدن کمک کند. از سوی دیگر خاصیت رطوبت‌رسانی پرتقال موجب تسکین خشکی پوست و مشکلات تنفسی نیز خواهد شد.

مقدار مصرف مجاز پرتقال در طول روز قدر است؟

مصرف حدود ۱ تا ۲ پرتقال در روز برای افرادی که در دسته موارد احتیاط قرار نمی‌گیرند، کاملاً مجاز است و به‌اندازه نیاز روزانه ویتامین C و فیبر بدن را تأمین می‌کند. بااین‌حال، اگر دارای مشکلات نام‌برده همچون بیماری‌های کلیوی یا رفلاکس معده و سایر موارد هستید برای بهره‌گیری از فواید پرتقال با پزشک خود مشورت کنید.

خواص پرتقال

خواص پوست پرتقال چیست؟

به‌طورکلی بیشتر خواص پرتقال در پوست آن نیز یافت می‌شود؛ اما فواید زیر به شکل ویژه‌ای در پوست پرتقال وجود دارند:

  1. منبع خوبی از آنتی‌اکسیدان: پوست پرتقال حاوی فلاونوئیدها و ویتامین C است که به مبارزه با رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند.
  2. بهبود هضم: فیبر موجود در پوست پرتقال باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش می‌شود.
  3. تقویت سیستم ایمنی: یکی از فواید پوست پرتقال تقویت سیستم ایمنی است. این امر مدیون ویتامین C موجود در پوست پرتقال است.
  4. ضدالتهاب: ترکیبات موجود در پوست پرتقال می‌تواند به رفع التهابات مزمن کمک کند.
  5. آب‌رسان و ترمیم‌کننده پوست: عصاره پوست پرتقال به‌عنوان یک عامل روشن‌کننده و نرم‌کننده پوست است.
  6. کاهش کلسترول: تحقیقات نشان می‌دهد که پوست پرتقال باعث کاهش سطح کلسترول بد می‌شود.

اگر به دنبال بهره‌مندی از خواص پرتقال یا پوست آن هستید می‌توانید از پوست پرتقال در تهیه دمنوش‌ها، معجون‌ها یا به‌عنوان ادویه و چاشنی در غذاها استفاده کنید.

خواص پرتقال

خواص آب پرتقال چیست؟

وجود ویتامین C، فیبر، پتاسیم و سایر آنتی‌اکسیدان‌ها در آب این میوه سبب شده تا خواص آب پرتقال شامل موارد زیر باشد:

  1. تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عفونت‌ها
  2. کاهش خطر بیماری‌های مزمن و محافظت از سلول‌ها
  3. کمک به هضم و بهبود عملکرد گوارش
  4. تنظیم فشارخون و حفظ سلامت قلب و عروق آن
  5. کمک به جذب آهن

آب پرتقال یک نوشیدنی سالم و مغذی است که مصرف آن بیشتر در وعده صبحانه پیشنهاد می‌شود.

رژیم‌های مخصوص کاهش و افزایش وزن لیمومی

بدون استپ وزنی

بدون گرسنگی

هماهنگ با داروهای مصرفی

متناسب با مزاج

مناسب محل کار

غذاهای ساده و در دسترس

درخواست مشاوره رایگان

کلام آخر

خواص پرتقال سبب می‌شود تا مصرف آن به یک انتخاب عاقلانه تبدیل شود. چراکه این میوه خوشمزه می‌تواند در ابعاد مختلفی به سلامت شما خدمت کند. فرقی نمی‌کند هدف شما از مصرف پرتقال چیست تقویت سیستم ایمنی یا لاغری و تناسب‌اندام.

در هر صورت شما قادر هستید با جای‌دادن پرتقال در رژیم غذایی خود، در کنار داشتن فعالیت بدنی منظم به کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر بیماری‌های مزمن دست یابید.

چنانچه که به دنبال یک رژیم غذایی اصولی با نتیجه ایده‌آل هستید پیشنهاد می‌کنیم با کارشناسان و متخصصین لیمومی دررابطه‌با رژیم مزوبولیک گفت‌وگو کنید.

مخاطب عزیز! این مطلب جنبه آموزشی و اطلاعات عمومی دارد. همچنین بر اساس علم روز دنیا نوشته شده است. با این حال اگر مشکل و یا بیماری جسمی دارید، برای اجرای آن فقط با پزشک متخصص مشورت کنید.

منابع

Healthline

medicalnewstoday

این مقاله را برای دوستان خود ارسال کنید

بدون نظر! اولین نفر باشید

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه شما پس از تایید سردبیر منتشر می‌شود.

مطالب مرتبط

پربازدیدترین مطالب