احتمالاً اخباری را دررابطهبا ویروس جدید کرونا شنیدهاید یا خودتان یا اطرافیانتان اخیراً علائمی مانند سرماخوردگی، تب، سردرد، بدندرد، سرفه و سوزش گلو را تجربه کردهاید.
ویروس کرونا از سال ۲۰۲۰ به طور مکرر فروکش کرده و مجدداً شیوع پیدا کرده است؛ اما این بار کمی با دفعات قبل فرق دارد؛ زیرا این اولین افزایش قابلتوجه بعد از اعلام پایان رسمی کرونا است.
در این مقاله از وبلاگ سلامتی لیمومی صحت اخبار در مورد شیوع ویروس جدید کرونا و میزان خطرناک بودن آن را برسی میکنیم.
انواع ویروس جدید کرونا
در چند ماه گذشته، شیوع دو گونه جهشیافته از کوید ۱۹ در آمریکا گزارش شده است. این دو گونه EG.5 و BA.2.86 نام دارند و هرکدام میزان شیوع و جهشیافتگی خاص خوشان را دارند.
بررسی EG.5 اریس، ویروس جدید کرونا
time میگوید EG.5 یا Eris،گونهای از ویروس جدید کرونا است که در ماه آگوست در ایالت متحده بیشترین میزان شیوع را داشته است.
این گونه، اولین بار در فوریه ۲۰۲۳ در چین و سپس در ماه آوریل در ایالات متحده شناسایی شد.
EG.5 یک گونه جهشیافته از نوعی امیکرون (Omicron XBB.1.9.2) است. در این جهش، ویروس نسبت به آنتیبادیهایی که توسط سیستم ایمنی در پاسخ به واکسنهای قبلی ساخته شده است، مقاوم است.
احتمالاً به دلیل همین ایمنیگریزی است که با وجود واکسیناسیون عمومی، EG.5 به سویه جدید غالب در جهان تبدیل شده است و شمار مبتلایان رو به افزایش است.
اما سؤال اینجاست که این ویروس جدید کرونا چقدر خطرناک است؟
سازمان بهداشت جهانی، خطر این ویروس برای سلامت عمومی در سطح جهان را پایین ارزیابی کرده است.
طبق نظر متخصصان، EG.5 از گونههای قبلی بدتر نیست و تهدید قابلتوجهی ایجاد نمیکند.
این گونه، ظرفیت جدیدی از مسری بودن، احتمال ایجاد بیماری شدید یا علائم شدیدی از خود نشان نداده است و آزمایشهای تشخیصی و درمانهای قبلی (مانند Paxlovid) همچنان برای آن مؤثر هستند.
علائم این نوع از ویروس کرونا با انواع قبلی چندان متفاوت نیست و مانند سایر سویههای امیکرون، EG.5 هم با علائم زیر همراه است.
- تب یا لرز
- سرفه
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- خستگی
- درد عضلانی یا بدن
- سردرد
- ازدستدادن حس چشایی یا بویایی
- گلودرد
- احتقان یا آبریزش بینی
- اسهال
- حالت تهوع یا استفراغ
بررسی BA.2.86یا پرولا، ویروس جدید کرونا
گونه جدید دیگری از ویروس کرونا، BA.2.86 است. این ویروس، جهشیافته نوعی امیکرون است و نام مستعار آن پیرولا است.
شیوع این گونه نسبت به گونه دیگر یعنی اریس کمتر است؛ اما بااینحال دانشمندان به دلیل تعداد جهشهای این ویروس، نگران هستند.
بسیاری از این جهشها در پروتئین اسپایک ویروس رخ داده است. پروتئین اسپایک بخشی از ویروس است که واکسنهای کووید آن را هدف قرار میدهند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC) اعلام کرده است که جهش ژنتیکی «تقریباً به همان بزرگی» است که بین نوع اولیه Omicron و نوع دلتا مشاهده شده است.
اطلاعات منتشر شده در ۳۱ آگوست در X (توییتر سابق) توسط دانشمندان چینی نشان داد که BA.۲.۸۶ آنقدر با نسخههای قبلی ویروس متفاوت است که بهراحتی از آنتیبادیهای تولید شده در پاسخ به عفونتهای قبلی فرار میکند، بااینوجود این تحقیق نشان میدهد که BA.۲.۸۶ ممکن است کمتر از انواع دیگر عفونی باشد.
اقدامات لازم بعد از ابتلا به ویروس جدید کرونا
در صورت بروز علائم کرونا یا مثبتبودن تست، در خانه بمانید و به کسانی که اخیراً با آنها در ارتباط بودهاید اطلاع دهید؛ این امکان وجود دارد که شما قبل از بروز علائم، ناقل بیماری بوده باشید.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه کرده است که فرد مبتلا به کووید 19 باید خود را برای حداقل پنج روز کامل قرنطینه کند. این کار باید بلافاصله بعد از شروع علائم یا تشخیص از طریق تست انجام شود.
همچنین بعد از اتمام قرنطینه، باید تا ۵ روز از ماسکهای باکیفیت استفاده شود؛ زیرا ممکن است فرد هنوز ناقل باشد.
علائم کووید چقدر طول میکشد؟
علائم کوید ۱۹ حدود ۲ تا ۱۴ روز پس از قرارگرفتن در معرض ویروس ظاهر میشود.
افرادی که مبتلا به کووید طولانیمدت هستند ممکن است علائم پایداری داشته باشند که حداقل ۱۲ هفته یا حتی چند ماه پس از عفونت طول بکشد.
علائم کووید طولانیمدت ممکن است در هر فرد متفاوت باشد، در ادامه تعدادی از شایعترین علائم کوید طولانیمدت، را ذکر میکنیم.
- مشکل در تنفس یا تنگی نفس
- سرفه
- خستگی شدید
- درد قفسه سینه
- درد مفاصل یا عضله
- ضربان قلب سریع (تپش قلب)
- علائمی که پس از فعالیتهای فیزیکی یا ذهنی بدتر میشوند
- احساس سوزنسوزنشدن
- اسهال
- تغییر در طعم و بوی
- تب
- سرگیجه هنگام ایستادن
- مشکل خواب
- کهیر
- تغییرات خلقوخوی
- سردرد
- تغییرات در چرخههای قاعدگی
- افسردگی و اضطراب
در صورت ابتلا به ویروس کرونا، استراحت، نوشیدن مایعات زیاد و در صورت لزوم استفاده از داروهای ضد تب به بهبود علائم شما کمک میکند.
اگر علائم شدیدی، مانند مشکل در تنفس یا درد قفسه سینه دارید، به پزشک مراجعه کنید.
شواهد اولیه نشان میدهد که مصرف داروهای ضدویروسی، مانند Paxlovid، هنگام ابتلا به کوید19 احتمال ابتلا به کوید طولانی را کاهش میدهد. اگرچه این نظریه به طور مشخص ثابت نشده است.
منظور از کوید طولانی، پایدار ماندن عوارض بیماری در فرد، برای مدت طولانی است.
بیشتر بخوانید: روشهای خانگی برای درمان گلودرد چیست؟
ویروس جدید کرونا در ایران
به گفته دکتر بابک عشرتی، موارد جدید کرونا مانند BA.2.86 و EG.5 هنوز در ایران شناسایی و گزارش نشده است؛ اما این احتمال که ویروس جدید کرونا در ایران شیوع پیدا کند وجود دارد.
دکتر عشرتی تأکید کرد، اگر چه هنوز شواهدی مبنی بر اینکه این سویههای جدید، مرگومیر و عوارض شدیدتری ایجاد نکردهاند؛ اما شیوع این دو ویروس در برخی از کشورها نگرانکننده است.
به گفته معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، از تیرماه سال قبل تا پایان تیرماه سال جاری، ۱۸ زیر سویه از امیکرون در ایران شناسایی شده است. بیشترین موارد شناسایی شده در تیرماه XBB2 و در اردیبهشت ماه XBB1 بوده است.
دکتر بابک عشرتی درباره واکسیناسیون کرونا گفت: گروههای در معرض خطری که از تزریق دز دوم واکسن آنها یک سال گذشته است باید نسبت به تزریق دز سوم واکسن اقدام کنند.
نکته 1: این مقاله برای آگاهی شما عزیزان تهیه شده است و لیمومی در قبال آن هیچ مسئولیتی ندارد.
نکته 2: اگر در حال اجرای رژیم لیمومی هستید، باید طبق برنامهتان عمل کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید. متخصصان لیمومی تمام موادغذایی لازم را در برنامه غذاییتان لحاظ کردهاند.
منابع:
4 نظر
آخ ما هم گرفتیم بیخوابیش جوریه ک با عرق از خواب میپرونه
سلام من این کووید طولانی مدتو گرفتم ، شروع علائم با سردرد شدید و بدن درد و کمر درد شدید و تب ۳۹ درجه بود تا یک هفته سپس بی حصلگی اضطراب بی خوابی احساس عفونت در مجاری تنفسی و بدخلقی شروع شد فعلا بعد از دوهفته با بی خوابی شدید تحت درمانم .
فقط آب. هویج
نابود شدم. سردرد گلو درد بدن درد. اصلا نمی تونم بشینم همش خوابیدم. تموم هم نمیشه. حتی از درد نمی تونم آب دهنم رو قورت بدم اینقدر گلودرد شدیده.