بیماری لایم چیست؟
بیماری لایم (Lyme Disease) بهعنوان یک عفونت باکتریایی شناخته میشود که عامل اصلی آن، نیش کنهای است که به این باکتری آلوده است. در مراحل اولیه این بیماری معمولاً علائمی مثل بثورات پوستی، تب، سردرد و خستگی را به همراه خواهد داشت اما ممکن است عفونتی را در قلب، سیستم عصبی و مفاصل را به همراه دارد.
خوشبختانه، به لطف پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی، امکان پیشگیری و درمان سریع آن وجود دارد تا بتوانید از عفونت و علائم شدیدتر آن جلوگیری کنید.
رژیمهای مخصوص کاهش و افزایش وزن لیمومی
بدون استپ وزنی
بدون گرسنگی
هماهنگ با داروهای مصرفی
متناسب با مزاج
مناسب محل کار
غذاهای ساده و در دسترس
علائم بیماری لایم چیست؟
در پاسخ به این سوال که علائم بیماری لایم چیست؟، میتوانیم بگوییم که در اکثر موارد، یکی از اولین علائم بثورات پوستی است که میتواند از ۳ تا ۳۰ رو بعد از گزش کنه شروع شود. بستهبه مرحله عفونت، ممکن است تفاوتهایی در این بثورات وجود داشته باشد. بهطور کلی در مراحل مختلف ابتلا به این بیماری، ممکن است با ترکیبی از علائم زیر مواجه شوید:
- تب
- لرز
- خستگی
- درد عضلات و مفاصل
- تورم غدد لنفاوی
- سردرد شدید یا سفتی گردن
- بثورات در نواحی مختلف بدن
- آرتروز همراه با درد و تورم مفاصل، به ویژه زانو
- افتادگی صورت
- ضربان قلب نامنظم
- التهاب در مغز یا نخاع
- درد، بیحسی یا گزگز دست و پا
روشهای تشخیص بیماری لایم چیست؟
در پاسخ به این سوال که روشهای تشخیص بیماری لایم چیست؟، باید بگوییم که علائم عموماً آخرین راه برای تشخیص این بیماری بهشمار میآید چون بسیاری از علائم با بیماریهای دیگر و حتی سرماخوردگی مشابه است. عموماً با استفاده از آزمایش خون و دستگاههای خانگی میتوان ابتلا به این بیماری را تشخیص داد. در ادامه به این آزمایشات اشاره میکنیم:
آزمایش خون
پزشکان معمولاً به سراغ یک آزمایش خون دو مرحلهای برای بیماری لایم میروند و با یک نمونه خون، نتایج این آزمایشها را بررسی میکنند. اگر در مرحله اول منفی باشد، لازم نیست مرحله دوم را انجام دهید اما اگر مرحله اول مثبت یا نامشخص باشد، آزمایش دومی انجام خواهد شد که در صورت مثبت یا نامشخص بودن آن، تشخیص کلی به بیماری لایم، مثبت است.
آزمایش خانگی
کیتی برای آزمایش بیماری لایم در خانه نیز وجود دارد که قطره خونی از انگشتتان میگیرد و سپس میتوانید این قطره را به آزمایشگاه ببرید و از آنها بخواهید تا این نتیجه را با شما به اشتراک بگذارند.
راههای درمان بیماری لایم چیست؟
با توجه به پیشرفت عفونت در بدن، روشهای متفاوتی برای درمان این بیماری وجود دارد. در ادامه بیشتر درباره این موضوع صحبت میکنیم:
مرحله اولیه
بهترین نوع درمان بیماری لایم در مرحله اولیه است که در آن، شما در یک دوره ۱۰ الی ۱۴ روزه آنتیبیوتیکهای خوراکی را مصرف میکنید تا بتوانید عفونت را از بین ببرید. این آنتیبیوتیکها میتواند شامل داکسی سایکلین، آموکسی سیلین و سفوروکسیم باشد.
مراحل پایانی
در مراحل پایانی، عموماً بیماری پیشرفت بیشتری داشته و روی سیستم گردش خون یا عصب مرکزی تأثیر میگذارد. در این مرحله، پزشکان آنتیبیوتیکهای داخل وریدی را تجویز میکنند و رژیم غذایی را برای درمان در یک دوره ۱۴ الی ۲۸ روزه پیشنهاد میدهند.
روشهای پیشگیری از بیماری لایم چیست؟
بهترین راه برای پیشگیری از بیماری لایم، این است که در فضای باز از گزش کنه خودداری کنید. بیشتر کنهها هنگام راه رفتن یا کار در مناطقی که چمنزار، جنگلی یا زراعی هستند، به پای شما میچسبند. و بعد از آن۷ اغلب به سمت بالا میخزند تا نقطهای را برای فرو رفتن در پوستتان پیدا کنند.
اگر در منطقهای هستید که احتمالاً کنه در آن زندگی میکند، روشهای زیر را در نظر بگیرید:
مصرف داروهای دافع کنه
لباسها، کفشها، چادر و سایر وسایل کمپینگ خود را با یک ماده دافع حاوی ۰.۵ درصد پرمترین اسپری کنید. بهطور کلی، محصولاتی که دافع حشرات هستند و برچسبها و استانداردهای بهداشتی دارند، برای مصرف روی پوست (جدا از صورت) و دیگر وسایل مناسباند.
پوشیدن لباس
لباسهای رنگ روشن بپوشید تا مشاهده کنه از روی لباس برای خودتان و دیگران راحتتر باشد و از پوشیدن کفشهای باز یا صندل هم خودداری کنید. جدا از آن، پیراهنهای آستیندار بلند و شلوارهای بلندی را برای پوشیدن انتخاب کنید تا کنه امکان ورود به پوستتان را نداشته باشد.
بررسی بدن
اگر در منطقهای هستید که احتمال وجود کنه در آن زیاد است، بهتر است بدن خود را به خوبی مورد بررسی قرار دهید. مو، زیر بغل، گوش، کمر، ناحیههای بین پاها، پشت زانو و داخل ناف نقاطی از بدن هستند که احتمال ورود کنه و فرو رفتناش در آن بیشتر است و میتواند بیماری را به شما منتقل کند.
عوارض بیماری لایم چیست؟
برخی افراد که به بیماری لایم مبتلا شدهاند، علائمی را گزار شمیکنند که پس از دوره درمانی هم باقی میماند و ممکن است به مدت طولانی، زندگی افراد را تحت تأثیر قرار دهد. این علائم شامل موارد زیر است:
- آرترین که با بیماری لایم شروع میشود و بهبود نمییابد
- بدن درد
- خستگی مداوم و مکرر
- اختلال در عملکرد حافظه
پزشکان هنوز علت بروز این مشکل را درک نکردهاند. با این حال، برخی افراد که علائم اینچنینی دارند، ممکن است به سندرم بیماری لایم پس از درمان یا همان PTLDS مبتلا شده باشند که به علل زیر ایجاد میشود:
- درمان ناقص
- عفونت مجدد بیماری لایم
- پاسخ سیستم ایمنی به باکتریهای کشتهشده
- فعالیت سیستم ایمنی که به بافتهای سالم آسیب میرساند
چه زمانی برای بیماری لایم به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر بعد از گذراندن یک مدت زمان مشخص در منطقهای که احتمال وجود کنه وجود دارد، احساس میکنید بیمار هستید، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. عموماً در چنین شرایطی، در مرحله اولیه بیماری قرار دارید و با مصرف آنتیبیوتیک میتوانید سریعاً علائم را برطرف کرده و درمان شوید.
با این حال، در صورتی که بعد از مصرف دوره آنتیبیوتیک همچنان علائم مختلفی مثل سفتی گردن یا گیجی را احساس میکنید، بهتر است مجدداً نزد پزشک بروید تا مراحل پیشرفتهتر درمان اجرا شود.
سخن پایانی
بیماری لایم از طریق باکتریهایی که داخل نیش کنه آلوده وجود دارد، دریافت میکنید. این کنهها میتوانند به اندازه یک دانه شن کوچک باشند و معمولاً در مناطق جنگلی یا چمنزار یافت میشوند. با ابتلا به این بیماری، علائم مختلفی مثل تب، سردرد، خستگی و بثورات پوستی بروز پیدا میکند و در صورت عدم درمان، مشکلات جدیتری را در مفاصل، سیستم عصبی و قلب به همراه دارد.
درمان این بیماری معمولاً از طریق آنتیبیوتیکهای مختلف انجام میشود و بعد از یک دوره درمانی، از بین میرود. با این حال، در صورت عدم درمان و در برخی موارد خاص، ممکن است علائم در قالب سندرم بیماری لایم پس از درمان (PTLDS) باقی میماند. تشخیص زودهنگام و به موقع و اقدام سریع برای درمان، بهترین راه برای از بین رفتن کامل این بیماری است.
مخاطب عزیز! این مطلب جنبه آموزشی و اطلاعات عمومی دارد. همچنین بر اساس علم روز دنیا نوشته شده است. با این حال اگر مشکل و یا بیماری جسمی دارید، برای اجرای آن فقط با پزشک متخصص مشورت کنید.
منابع:
بدون نظر! اولین نفر باشید