غذاهای مضر برای تشنج را بشناسید و از آن‌ها دوری کنید

غذاهای مضر برای تشنج

فهرست مطالب

غذا‌ها و ترکیبات موجود در آن‌ها می‌توانند به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم بر فعالیت نورون‌ها و پروسه‌های شیمیایی مغز تأثیر بگذارند. برخی از مواد مغذی در تنظیم فعالیت‌های الکتریکی مغز مسئولند، در حالی که برخی از آن‌ها ممکن است باعث التهاب شوند و عوارض منفی روی عملکرد عصبی داشته باشند.

در این مقاله از مجله سلامتی لیمومی قرار است به بررسی غذا‌های مضر برای تشنج بپردازیم. از طریق شناخت عواملی که ممکن است تشنج را تحریک یا تشدید کنند، می‌توانید روش‌های بهبود و پیشگیری مؤثر از این بیماری را یاد بگیرید. در ادامه با ما همراه باشید.

سوالات متداول

آیا مصرف غذا‌ها می‌توانند بر تشنج و حملات اپیلپسی تأثیر بگذارند؟
بله، برخی مواد غذایی موجب تحریک سیستم عصبی مرکزی و افزایش فعالیت نورون‌ها در مغز می‌شوند؛ به همین علت حملات تشنج افزایش پیدا می‌کنند.
کدام غذا‌ها و مواد غذایی می‌توانند باعث افزایش خطر تشنج شوند؟
خوراکی‌هایی مانند قهوه، چای، شکلات، مواد نگهدارنده و رنگ‌های مصنوعی، مواد نشاسته‌ای فراوان، گوشت قرمز و… می‌توانند احتمال تشنج را در بعضی از افراد افزایش دهند.
آیا رژیم غذایی خاصی وجود دارد که ممکن است برای کاهش خطر وقوع تشنج‌ مفید باشد؟
رژیم‌های غذایی که فقط روی مصرف مواد غذایی سالم و با ارزش متمرکز هستند، خطر وقوع تشنج را کاهش می‌دهند. این مواد غذایی شامل مقادیر کافی ویتأمین‌ها، مواد معدنی، پروتئین‌های سالم و آب می‌شوند.
آیا با رعایت رژیم می‌توانیم تشنج را درمان کنیم؟
خیر این بیماری اگر توسط داروهای تجویز شده توسط متخصص کنترل نشود، می‌تواند بسیار خطرناک باشد و رعایت رژیم در کنار مصرف دارو اثربخش خواهد بود.

تشنج چیست؟

تشنج‌، واکنش ناخواسته بدن به اختلالات در فعالیت‌های عصبی است که به‌طور موقت عملکرد عادی فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهند. این وضعیت ممکن است ناشی از عوامل مختلفی از جمله مشکلات عصبی، بیماری‌های مزمن یا حتی مصرف برخی غذا‌ها باشد.

شدت تشنج در افراد متفاوت بوده و این مشکل با مصرف دارو قابل کنترل است. باید دقت داشت که تشنج در کودکان بسیار خطرناک‎تر از بزرگسالان است و اگر کنترل نشود، آسیب‌های مغزی غیرقابل جبرانی به بار می‌آورد.

در حالی که تغذیه سالم و متوازن می‌تواند به بهبود وضعیت عمومی بدن کمک کند، در ادامه به معرفی غذاهای مضر برای تشنج می‌پردازیم.

بررسی غذاهای مضر برای تشنج

به گفته بنیاد صرع، اگرچه چیز‌هایی مانند استرس یا کم خوابی باعث تشنج در برخی افراد می‌شوند؛ اما هیچ غذای محرک خاصی برای تشدید آن وجود ندارد. طبق بررسی که در ژانویه ۲۰۱۸ انجام شد، خوردن غذا به‌ندرت منجر به تشنج می‌شود.

 با این حال، مواردی وجود دارد که اگر صرع دارید بهتر است از مصرف آن‌ها اجتناب کنید. این غذا‌ها همان مواردی هستند که پیشنهاد می‌شود افراد بدون این بیماری هم از آن‌ها اجتناب کنند.

بررسی غذاهای مضر برای تشنج

1.    چربی‌های اشباع و ترانس

در حالی که چربی‌های سالم بخش کلیدی یک رژیم غذایی متعادل هستند، چربی‌های اشباع شده و ترانس برای شما چندان مفید نیستند. این غذا‌ها ممکن است سطح کلسترول را افزایش دهند و خطر بیماری قلبی را بیشتر کنند. غذا‌های مضر برای تشنج که در این دسته قرار می‌گیرند، عبارت‌اند از:

  • کره
  • چربی گوشت گاو
  • روغن نارگیل و روغن هسته خرما
  • غذا‌های فرآوری شده مانند کیک بسته‌بندی شده، کلوچه یا پیتزای منجمد

2.    کافئین

کافئین سیستم عصبی مرکزی را تحریک می‌کند. اگرچه تحقیقات بیشتری برای درک بهتر ارتباط بین سیستم عصبی، صرع و کافئین لازم است اما شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهند کافئین موجود در خوراکی‌ها مانند قهوه، چای و نوشیدنی‌های انرژی‌زا احتمال ابتلا به تشنج را افزایش می‌دهد.

کافئین برای تشنج ضرر دارد

3.    افزودنی‌های غذایی

افزودنی‌های غذایی مانند شیرین‌کننده‌های مصنوعی می‌توانند باعث تشنج شوند. البته مطالعات بیشتری برای تعیین این رابطه موردنیاز است، اما تحقیقات اولیه نشان می‌دهند که شیرین‌کننده‌های مصنوعی مانند آسپارتام ممکن است شما را مستعد ابتلا به تشنج کنند. برخی از غذا‌های مضر برای تشنج در کودکان و بزرگسالان عبارت‌اند از:

  • آب نبات
  • محصولات پخته بسته‌بندی شده
  • مواد غذایی کنسرو شده
  • مربا
  • ژله

تشنج در کودکان

رژیم غذایی چگونه بر تشدید تشنج تأثیر می‌گذارد؟

به‌طور معمول، افراد مبتلا به صرع می‌توانند بیشتر غذا‌ها را بدون تأثیر بر تشنج مصرف کنند. اما برخی از افراد، مبتلا به نوعی صرع نادر به نام «صرع رفلکس» یا  ” Reflex epilepsy”هستند و ممکن است با مصرف غذا‌های خاصی دچار تشنج شوند.

بنابراین بهترین کار این است که یک رژیم غذایی متعادل و مغذی داشته باشید. این رژیم غذایی ممکن است مستقیماً بر تشنج تأثیر نداشته باشد؛ اما به حفظ سلامت کلی بدن کمک می‌کند و می‌تواند باعث کاهش برخی از محرک‌های تشنج شود.

 گاهی اوقات متخصصان برای برخی از افراد مبتلا به صرع، رژیم‌های غذایی تخصصی مانند رژیم کتوژنیک را تجویز می‌کنند تا کنترل تشنج راحت‌تر باشد.

آیا غذا می‌تواند با دارو‌های صرع تداخل داشته باشد؟

برخی از غذا‌ها ممکن است با دارو‌های ضد صرع تداخل داشته باشند. با این اتفاق، اثربخشی دارو کاهش و احتمال تشنج در کودکان و بزرگسالان افزایش پیدا می‌کند. در زیر برخی از این غذا‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • گریپ فروت
  • انار
  • الکل
  • غذا‌ها و نوشیدنی‌های کافئین دار

دارو‌های ضد صرع ممکن است در نحوه استفاده بدن از برخی مواد مغذی مانند ویتأمین D، ویتأمین K، کلسیم، منیزیم، منگنز و اسید فولیک اختلال ایجاد کنند. این دارو‌ها معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کنند اما می‌توانند در برخی افراد منجر به کمبود مواد معدنی و ویتامین شوند.

رژیم‌های مخصوص کاهش و افزایش وزن لیمومی

بدون استپ وزنی

بدون گرسنگی

هماهنگ با داروهای مصرفی

متناسب با مزاج

مناسب محل کار

غذاهای ساده و در دسترس

درخواست مشاوره رایگان

بیماران مبتلا به صرع چی بخورند؟

غذا‌های زیادی هستند که به حمایت از یک رژیم غذایی متعادل و سطوح انرژی ثابت کمک می‌کنند. اگر شما یا اطرافیانتان دچار تشنج می‌شوید، می‌توانید با خیال راحت این غذاها را مصرف کنید:

  • غذا‌های کامل و کم فرآوری شده
  • غلات کامل، غلات و نان دانه دار
  • برنج دانه بلند و برنج قهوه‌ای
  • پاستا
  • جو و غلات بر پایه جو دوسر
  • سیب
  • گلابی
  • اکثر توت‌ها
  • ماست
  • آجیل
  • نخود
  • لوبیا
  • سبزیجات غیر نشاسته‌ای مانند سبزیجات برگ دار، بروکلی، پیاز و گوجه فرنگی

غذاهای مضر برای تشنج

همچنین شما باید مطمئن شوید که رژیم غذایی‌تان، سرشار از مواد مغذی و ضروری زیر است:

  • کلسیم و منیزیم، برای مثال محصولات لبنی
  • اسید فولیک مانند میوه‌ها و سبزیجات خام و کمی پخته شده
  • ویتأمین B12 موجود در منابع حیوانی و لبنیات
  • ویتأمین D مانند ماهی و روغن ماهی، شیر، نور خورشید
  • ویتأمین K مانند سبزیجات سبز برگ دار و غلات‌ها

تذکر: غذا و رژیم غذایی، جایگزین دارو‌ها نمی‌شود. شما باید یک برنامه درمانی تجویز شده توسط متخصص داشته باشید و در کنار آن از این مواد غذایی هم استفاده کنید.

کلام آخر

در این مقاله فهمیدیم که تشنج چیست و چه خوراکی‌هایی برای افرادی که دچار تشنج می‌شوند مناسب نیست. یک رژیم غذایی متعادل می‌تواند به تأمین مواد مغذی برای عملکرد بهتر و بهینه‌تر بدن کمک کند و باعث شود سطح قند خون بالا نرود یا افت نکند.

 عدم مصرف غذاهای مضر برای تشنج اگر مستقیماً بر بهبود تشنج تأثیر نگذارند؛ اما به مدیریت بهتر آن کمک کنند. معمولاً افراد مبتلا به صرع می‌توانند بیشتر غذا‌ها را بخورند؛ اما توصیه می‌شود در خوردن غذا‌هایی که قند زیادی دارند، غذا‌ها و نوشیدنی‌های کافئین دار و الکل دار احتیاط کنند.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و لیمومی هیچگونه مسئولیتی در قبال آن نمی‌پذیرد. برای استفاده و اجرای آن، لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.

منابع

livestrong

neurologyct

epilepsydisease

 

 

 

این مقاله را برای دوستان خود ارسال کنید

42 نظر

    1. سلام وقتتون بخیر پیشنهاد میکنیم اول به پزشک غدد مراجعه کنید تا علت وزن نگرفتنتون مشخص بشه و در کنارش میتونید از رژیم افزایش وزن لیمومی استفاده کنید
      https://limoo.me/blgcmnt2

    2. سلام
      ببر پیش دکتر محمد شاهی وفایی فوق تخصص مغز واعصاب از این گوگل سرچ کن مطب نزدیک

    1. سلام وقت بخیر. فقط باید زیر نظر پزشک باشید و اگر پزشک اجازه دادن این ورزش رو ادامه بدید

    1. سلام وقت بخیر. حتما برای تشنج باید به پزشک مراجعه کنید و پشت گوش نندازید. چون ممکنه آسیب زیادی به بدن به خصوص مغز بزنه.

      1. سلام وقتتون بخیر پیشنهاد میکنیم اول به پزشک متخصص مراجعه کنید و در کنارش از رژیم صرع لیمومی استفاده کنید
        https://limoo.me/blgcmnt2

  1. بااجازه سردبیرمحترم…بعنوان کسی که تشنج داشتم ودارم دکترمحترم بمن گفت:فقط وفقط تغذیه مناسب..خواب منظم وبموقع دوری ازعصبانیت نخوردن سردیجات عادت دادن بدن باگرمیجات ..گاه گداری خوردن داروهایی گیاهی مث بهارنارنج.گل گاوزبان .نخوردن ترشیجات ..یابهتربگم خوردن اندازه چیزی..باعث کم شدن تشنج میشه همین جوش نزدن خیلی خیلی مهمه ازموقعی ک رعایت میکنم حدودسه ماهیه ک بهترشدم درکنارداروهای دکترومراجعه منظم بدکتر..واستفاده کم ازگوشی ..روی خوابتون خیلی تاکیدداشته باشید به امیدشفای تمام بیماران🤲انشالله

    1. سلام ممنون که همراه لیمومی هستید و خداروشکر که حالتون بهتر شده انشالله خدا سلامتی بده

  2. سلام من ۳۸ سال دارم والان ۲۰دسال تشنج میکنم کاربامازپین ۴۰۰ میخورم ترانکوپین میخورم آیا باید تا آخر عمر ادامه بدم تمام دندونام به خودی خود ریخت

    1. وقت بخیر امیدورام خداسلامتی بده
      باید تحت نظر پزشکتون باشید و تا زمانی که تشخیص میدن داروهاتون رو مصرف کنید

      1. باسلام من ۱۸ساله تشنج میکنم بااینکه قرص دپاکین ولاموتریژن وپرگابالین مصرف میکنم ماهی یک بار مریض میشم وهر وقط کوبیده پیازوماهی وگوشت گوسفند وگوشت شتر کنسرو ماهی

      2. من صرع دارم، چنتا نکته فوق مهم بگم، اول اینکه استرس و اضطراب فوق العاده خطرناکه: یاد بگیرید در آرامش و بی خیال زندگی کنید، دوم اینکه نوشابه انرژی زا و امثالهم + سوسیس و کالباس و شبیه اونا رو خط قرمز بزرگ بکشید روش، سوم نظم در مصرف دارو حتمااااااا رعایت بشه، چهار باید بگم نظم در خواب زیاد مهم نیست، نگران نباشید، ولی حتما حتما حد اقل ۸ ساعت در یک روز بخوابید، و یه نکته بسیار بسیار مهم که خیلیا نمیدونن و جایی گفته نشده اینه که یهو پا نشید یا ننشیتید، به آرامی و آهسته کار کنید، گردو و پسته هم خیلی مفیده ، حتما مصرف بشه… ارزوی نابودی این بیماری واقعا بد و خوفناکو برای همه دارم.

      3. سلام دوست عزیز. ممنون از اینکه همراه لیمومی هستید و خیلی خیلی ممنون از به اشتراک‌گذاری تجربه‌تون

    2. بااجازه ازسردبیرمحترم…دریاجان منم بیست سال تشنج دارم دکتری که زیرنظرش بودازبهترین دکترهای مغزواعصابه وتنهاموردی ک گفت تنهاراهه غلبه برتشنج پیروی ازیک رژیم غذایی مناسبه بهم گفت بایدچربیت متعادل باشه قهوه روقطع کنم یاحداقل کم کم خواب بموقعه میکفت کم خوابی عامل اصلی تشنج هست وعصبانیت استفاده ازداروهای گیاهی خوب مث گل گاوزبان درکنارداروهای دکتر..باورکن من قبلامرتب تشنج داشتم والان سعی کردم رژیم غذاییموتغییربدم که ازاخرین تشنجم سه ماهی میگذره وخدا روشکردچارتشنج نشدم همیشه باتوکل برخداوتوسل براائمه اطهارامیدتوازدست نده وهمیشه بخودت امیدبده که خدامنوشفامیده خوابت حتمامنظم باشه حداقل ۹ساعت بخواب اینودکتربمن گفت امیدوارم شماهم یه روز خوب بشی.🤲

      1. سلام خدا سلامتی بده بهتون 🙏🏻
        میشه لطفا اسم دکترتون رو بگید.

  3. من ۲۰ ساله که تشنج کردم از سن ۱۴ سلی شروع شد تا به حال که ۳۳ سالمه داروی لیبل و تاتاری میخورم و نتیجه نگرفتم ۲ بار مانیتورینگ انجام دادم و نتیجه نگرفتم علی محمدی هستم

    1. سلام وقتت بخیر بهترین دکتر مغز و اعصاب دکتر مسعود قیاثیان خیابان بو علی همدان .بهتر بود قرص والپروات سدیم مصرف میکردی الان خوب شده بودی و داروهات هم قطع کرده بود

  4. سلام خسته نباشید ،ایا رفلاکس معده میتواند سبب تشنج شود، ممنون از پاسخگویی شما

    1. سلام وقت بخیر خیلی کم پیش میاد این اتفاق
      اگر درنوزاد اتفاق افتاده ممکنه بخاطر تب بالابوده به پزشک راجعه کنید لطفا

    1. سلام دوست عزیز. خوشحالیم که این مطلب مجله سلامتی لیمومی براتون مفید بوده.

  5. سلام آیا خوردن هرنوع کشک ومصرف بادمجان برای فرد مبتلا به صرع وتشنج ضرر داره

    1. فقط پزشکتون میتونه تشخیص بده چون سوابق دلایل تشنج در هر بیمار متفاوته ممکنه بدن شما با خوردن بادمجان واکنش عصبی نشون بده در حالی که برای فرد دیگه اینطور نباشه. با این حال محتوای نمک کشک و سولانین و تیرامین بادمجان ممکنه روی واکنش عصبی تاثیر بذارن. حتما از پزشم مشورت بگیرید تا مشکلی پیش نیاد.

    1. سلام وقت بخیر. اگر مواد غذایی و استرس صرع شما رو تحریک نکنن بله میشه. فقط پزشکتون رو در جریان بذارید تا بیشتر راهنماییتون کنن که چه فعالیت‌های روزانه‌ای رو می‌تونید ادامه بدید و این توانایی رو با خیال راحت یاد بگیرید. پزشک اگر لازم باشه بهتون دارو میده یا میگه برای یادگرفتن توانایی‌های محتلف چه مواردی رو رعایت کنید.

    2. با سلام برای بیماران صرعی خواب خوب، نداشتن استرس، خوردن به موقع داروها خیلی مفیده و خوراکی مثل بادمجان گوجه غذاهای سرد سرما و گرمای زیاد زور زدن گرسنگی خیلی بده

  6. سلام ببخشید من ۲۵ ساله داروی دپاکین مصرف میکنم خودمم ۴۰ سالمه

    از زمانیکه دارو مصرف میکنم وزنم روی ۶۰ کیلو مونده من چه داروی دیگری مصرف کنم وزنم به صورت عادی بالا میره و اینکه داروی دپاکین آیا آسیبی به کردم خواهد رسوند در ۲۵ سال آسیبی نرسونده ولی نگرانم
    میشه راهنماییم کنید ممنون

    1. سلام وقت بخیر. اگر زیر نظر پزشک بوده باید به مصرف دارو ادامه بدید. در کنارش برای رسیدن به وزن ایده‌آلتون می‌تونید از رژیم‌های لیمومی کمک بگیرید: رژیم لیمومی رژیم مزوبولیک هست که در اون با توجه به طبع، ژنتیک و ویژگی‌های جسمی، بیماری و سلامتی شما برنامه غذایی تنظیم میشه. برای مشاوره رایگان و دریافت رژیم می‌تونید از این لینک اقدام کنید: https://limoo.me/blgcmnt2

  7. سلام ببخشیدیکی دیگه سوال هم داشتم که قرص متادون۲۰هم مصرف میکنم آیا مشکلی نداره که شربت وبخورم خیلی خیلی ممنوع میشم

    1. سلام وقت بخیر. باید حتما با پزشکتون مشورت بشه، چون جزو داروهایی هست که ممکنه تداخل ایجاد کنه.

  8. سلام خسته نباشی من تشنج دارم تازه چندوقتی هست که تشنج میکردم چندوقتی هست که یوپست هم گرفتم رفتم پیش دکترم شربتم هم بهم داده میشه برای همین تشنج که پشت سرهم میگرفتم باشه خیلی ممنوع

    1. سلام وقت بخیر. اولا به هیچ عنوان دارویی که پزشک داده رو کنار نگذارید، مگر اینکه حساسیت بهش داده باشید. به طور کلی مدتی طول می‌کشه تا بدن به داروی تجویزی عادت کنه. بنابراین داروی تجویزی رو مصرف کنید و اگر دیدید بدنتون حالات غیر طبیعی داره حتما پزشک رو مطلع کنید.

    2. سلام من خیلی وقته یبوست دارم شربت هم مصرف میکنم بخدا تنها دلیل تشنج شدیدوزود به زود فشار عصبی هست هیچ ربطی به شربت نداره

    1. دو غذایی که نام بردید غذاهای به شدت سردی هستند که ممکنه تشنج رو تحریک کنن.

    2. دکتررسول نوروزی دکترمغزواعصاب ..کرج..داخل گوگل ادرسش هست حتمابهش مراجعه کن انشالله نتیجه خوب بگیری

  9. سلام خسته نباشید من وقتی ک ترشی میخورم دستم درد میکنه لرزش ب دستم دست چپم میاد چیکارکنم لطفاراهنمایی کنید تشکر

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه شما پس از تایید سردبیر منتشر می‌شود.

مطالب مرتبط

پربازدیدترین مطالب