همه چیز درباره بی اشتهایی و دلایل آن

بی اشتهایی

فهرست مطالب

سوالات متداول

بی اشتهایی عصبی یک اختلال روانپزشکی است که منجر به کاهش شدید اشتها و میل به غذا خوردن می‌شود. این اختلال می‌تواند اثرات جدی بر روی سلامت فرد داشته باشد و در برخی موارد زنان جوان را تحت تأثیر قرار داده و به عنوان یکی از شایع‌ترین تشخیص‌های روانپزشکی در این گروه شناخته می‌شود.

تاریخ نشان می‌دهد که این اختلال از گذشته تاکنون در زنان بیشتری دیده می‌شود، اما امروزه نیز از بین زنان و مردان به صورت مساوی شایع شده است. بی اشتهایی عصبی می‌تواند در نوجوانان و اوایل بزرگسالی ظاهر شود و عوامل مختلفی ممکن است در ظهور این اختلال نقش داشته باشند، شامل عوامل ژنتیکی، محیطی و روانی می‌شود.

افراد مبتلا به این اختلال ممکن است با افسردگی هم همراه باشند و این اختلال می‌تواند باعث کوتاهی قد در کودکی شود. درمان بی اشتهایی عصبی می‌تواند به صورت مشاوره روانشناختی، مشاوره تغذیه‌ای و مصرف داروها انجام شود. 

بی اشتهایی عصبی مشکل جدی‌ای است که نیاز به رویکرد چند رشته‌ای برای درمان آن دارد. افراد مبتلا به این اختلال باید با حمایت خانواده و اطرافیان و نیز تحت نظر تیم درمانی مناسب قرار گیرند تا بهبودی خود را تجربه کنند.

مهم است که هرگونه اختلال روانی و تغذیه‌ای باید تحت نظر متخصصین متعهد درمانی قرار گیرد تا اثرات جانبی و آسیب‌های بیشتر از بین برود و فرد به سلامت روحی و جسمی خود بازگردد. با این حال در مورد دلایل بی اشتهایی در مجله سلامتی لیمومی برایتان توضیح خواهیم داد. 

اشتها داشتن چیست و تا چه اندازه مفید است؟

دستگاه گوارش مواد مغذی و مورد نیاز بدن را جذب می‌کند و به بخش‌های مختلف منتقل می‌کند. زمانی که مواد مغذی در کار نباشد، بدن توانایی خود را از دست می‌دهد.
به‌عنوان‌مثال سیستم امنیتی بدن دیگر توانایی مقابله با ویروس‌ها و میکروب‌ها را ندارد. پس کم‌خوراکی و اشتها نداشتن نیز مانند زیاد خوردن یک عارضه و آسیب است. برای برطرف کردن این مشکل، ابتدا باید دلایل آن را بدانید تا بتوانید از سد آن‌ها عبور کنید.
اشتها داشتن، همان کشش و میل درونی داشتن به خوردن غذا است. یک‌زمان شما از روی عادت، صبح، ظهر و شب، سه وعده اصلی غذایی را مشغول غذا خوردن می‌شوید. حال چه میل داشته باشید چه نداشته باشید؛ اما یک‌زمان از روی میل و گرسنگی به سمت غذا می‌روید.
زمانی که شما گرسنه می‌شوید، یعنی سیستم سوخت‌وساز به‌درستی کار می‌کند. البته بسیاری از اوقات این احساس گرسنگی دچار افراط می‌شود و افراط در خوردن باعث چاقی و اضافه‌وزن خواهد شد. با ایجاد یک برنامه مناسب غذایی و مصرف خوراکی‌های مفید و سالم، می‌توانید این میل را کنترل کنید.
بسیاری از اوقات دیده می‌شود که فرد بی‌اشتها است. بی‌اشتهایی یا کم‌اشتهایی یعنی حتی بعد از گذشتن مدت‌زمان طولانی از میل کردن غذا، باز هم به خوردن میل نداشته باشید. این اتفاق نشان از سیر بودن یا بی‌نیاز بودن بدن از غذا نیست بلکه نشانه‌ی یک بهم ریختگی در سیستم‌های مختلف بدن است. بعضی از افراد آن‌قدر بی‌اشتها می‌شوند که در برخورد با غذا حالت تهوع به آن‌ها دست می‌دهد؛ اما دلایل این اتفاق چیست؟
درباره کم اشتهایی

دلایل بی‌اشتهایی؛ مشکلات هاضمه و دستگاه گوارش

بسیاری از اوقات بی‌اشتهایی یا کم‌اشتهایی نشان از وجود یک مشکل در دستگاه گوارش و سیستم هاضمه است. عمده دلیل این مشکل، وجود ویروس‌ها و میکروب‌های مختلف در مجاری گوارشی است.
به‌عنوان‌مثال ممکن است فرد دچار بیماری خاصی مانند آنفولانزا شده باشد و ویروس‌های این بیماری سیستم گوارشی فرد را تحت تأثیر قرار داده باشد. یکی از بیماری‌هایی که می‌تواند روی سیستم گوارشی تأثیر گذاشته و باعث بی‌اشتهایی یا کم‌اشتهایی شود، بیماری همه‌گیر کرونا است.
به‌صورت کلی دو نوع علت در مشکلات هاضمه و گوارشی در مسئله بی‌اشتها بودن وجود دارد. علت‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت. علت‌های کوتاه‌مدت بر اثر بیماری‌های زودگذر به وجود می‌آیند؛ به‌عنوان‌مثال:
  • آنفولانزا و سرماخوردگی
  • عفونت‌های معده و روده
  • عفونت‌های تنفسی
  • زخم معده، سوءهاضمه و رفلاکس معده
  • یبوست و مسمومیت‌های خوراکی
  • بارداری و مشکلات هورمونی
  • حساسیت‌ها و آلرژی‌ها
  • عادت ماهانه در زنان
  • عوارض جانبی مصرف برخی داروها
  • آفت‌های دهانی
نوعی دیگر از علت‌های بی‌اشتهایی مربوط به مشکلات هاضمه و دستگاه گوارش، بلندمدت هستند. این مشکلات در طولانی‌مدت روی سیستم گوارش تأثیر گذاشته و کارکرد آن را محدود کرده‌اند. در این خصوص می‌توان به سرطان معده و روده، آسم، فشار خون، دیابت، بیماری‌های کبدی و کلیوی، سکته قلبی، بیماری‌های مربوط به تیروئید، چربی خون و کلسیم اشاره کرد.

یی اشتهایی چیست

بی‌اشتهایی به دلیل مصرف دارو

بسیاری از اوقات بی‌اشتهایی و کم‌اشتهایی بر اثر عوامل خارجی به وجود می‌آید. این عوامل خارجی می‌تواند شامل مصرف داروهای مختلف باشد. به‌عنوان‌مثال ممکن است شما یک عارضه و مشکل در سر، دست یا پای خود داشته باشید و برای آن دارو مصرف کنید. بعد از مدتی با مشکلات کم‌اشتهایی و میل نداشتن به غذا مواجه می‌شوید. آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای مسکن، شیمی‌درمانی‌ها و… می‌توانند یکی از عوامل اصلی در بی‌اشتهایی باشند.

اضطراب، افسردگی و ناراحتی

اما خیلی از مواقع، مشکلات اشتها نداشتن، به مسائل دارویی و درمانی مربوط نیست. انسان با احساسات خود زنده است. شاید قوی‌ترین قوه‌ای که می‌تواند روی تمام سیستم‌های بدن و سلامتی تأثیر مستقیم بگذارد، قوه عاطفه و احساس است.
نا‌امیدی، خشم، افسردگی، نگرانی، استرس، اضطراب، دل‌شوره، دلواپسی، شکست‌های عشقی، غم و غصه‌های ناشی از دوران بلوغ و… این‌ها همه می‌توانند عواملی برای بی‌اشتهایی باشند.
مشکلات روحی و روانی را دست‌کم نگیرید. زیاد شنیده شده که خانواده‌ها در برخورد با جوانان و نوجوانانی که اشتهای غذا خوردن ندارند، با گفتن جمله‌ی «خودش گرسنه شود، غذا می‌خورد» از کنار مشکل آن‌ها عبور می‌کنند. اگر در این مراحل مراقبت نکنید، ممکن است این آسیب تبدیل به یک مشکل پزشکی و سلامتی شود.
بیشتر بخوانید: علت کم شدن اشتها در نوجوانان

برنامه‌های بدغذایی، عامل بی‌اشتهایی

mayoclinic می‌گوید در بعضی از اوقات هم بی‌اشتهایی دلیل ساده‌ای دارد که شاید به آن توجه نمی‌کنید. بدغذا خوردن و بد موقع غذا خوردن می‌تواند سیستم گوارشی شما را بهم بریزد. بدن سیستم یکپارچه‌ای است که برای بهتر کار کردن نیاز به نظم و برنامه دارد.
ناهماهنگ بودن ساعت غذا خوردن می‌تواند به آن ضربه بزند. مصرف دائم فست‌فود و خوراکی‌های مضر یا مصرف الکل و مواد مخدر نیز به‌صورت مستقیم روی اشتها و میل شما به غذا تأثیر می‌گذارد.

نکته 1: این مقاله برای آگاهی شما عزیزان تهیه شده است و لیمومی در قبال آن هیچ مسئولیتی ندارد.

نکته 2: اگر در حال اجرای رژیم لیمومی هستید، باید طبق برنامه‌تان عمل کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید. متخصصان لیمومی تمام موادغذایی لازم را در برنامه‌ غذایی‌تان لحاظ کرده‌اند.

این مقاله را برای دوستان خود ارسال کنید

بدون نظر! اولین نفر باشید

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه شما پس از تایید سردبیر منتشر می‌شود.

مطالب مرتبط

پربازدیدترین مطالب