بیشتر بخوانید:
خواص رزماری چیست؟
در ادامه قصد داریم به مهمترین خواص رزماری اشاره کنیم:
خواص رزماری برای رحم
یکی از مهمترین فواید رزماری برای بانوان، بهبود عملکرد رحم است. این گیاه به افزایش جریان قاعدگی کمک میکند و میتواند انقباضات رحمی را تحریک کند. افزایش این انقباضات باعث بهبود جریان خون در رحم میشود و به شل شدن عضلات و تسکین دردهای قاعدگی کمک میکند.
خواص رزماری برای تقویت مو
رزماری به واسطه ویژگیهای ضد التهابیای که دارد، میتواند به کاهش ریزش مو که ناشی از التهاب فولیکولهای مو و پوست سر است، کمک کند. این گیاه همچنین گردش خون را تقویت کرده و اجازه میدهد تا اکسیژن و مواد مغذی بیشتری به مو برسد.
خواص گیاه رزماری برای ابرو
درست مثل مو، یکی از دلایل نازک شدن ابروها، خشک شدن فولیکولها است که حفظ ابروها را دشوارتر میکند و میتواند باعث ریزش شود. یکی از خواص روغن رزماری بهبود گردش خون است و میتواند اکسیژن و مواد مغذی بیشتری را به قسمتهای مختلف بدن برساند که روی رشد ابروها هم تأثیر میگذارد.
فواید رزماری برای لاغری
یکی از بهترین داروهای گیاهی برای لاغری شکم و پهلو رزماری است. چای رزماری یکی از نوشیدنیهای عالی برای اضافه کردن به انواع رژیم غذایی است. دم کردن این گیاه و مصرف روزانه آن میتواند تولید ادرار را افزایش دهد و مایعات و سموم انباشتهشده در بدن را دفع کند. جدا از آن، پلیفنولهای موجود در چای رزماری میتواند به افزایش متابولیسم و چربیسوزی کمک کند.
فواید رزماری برای دور چشم
خواص ضد التهابی روغن رزماری باعث شده تا بتواند به شفافسازی پوست کمک کند و با حذف آب اضافی، سیاهی و گودی زیر چشم را از بین ببرد و جریان خون را بهبود ببخشد.
خواص رزماری برای حافظه و تمرکز
بهنقل از سایت Medical News Today، تحقیقات انجامشده نشان میدهد که عطر رزماری میتواند تمرکز، عملکرد، سرعت، دقت و حتی خلقوخوی انسان را به میزان بسیار خوبی بهبود ببخشد.
خواص گیاه رزماری برای سرطان
مطالعات ذکر شده از سوی Medical News Today نشان میدهد که عصاره رزماری بهواسطه خواص ضد التهابی خود میتواند گسترش سلولهای سرطان خون و سرطان سینه را کند و برای از بین بردن تومور در بخشهای مختلف بدن مفید باشد.
ضررهای رزماری چیست؟
معمولاً مصرف رزماری در دوزهای پایین خطری ندارد. با این حال، مصرف بیش از اندازه آن میتواند عوارض جانبیای را به همراه داشته باشد که بسیار نادر است. برخی عوارض جانبی عبارتاند از:
- استفراغ
- اسپاسم
- کما
- ادم ریوی
جدا از این، مصرف دوزهای بالای رزماری میتواند باعث سقط جنین شود. به همین خاطر هم مصرف مکمل رزماری برای زنان باردار توصیه نمیشود.
خطر رزماری برای مشکلات هورمونی زنان
بهطور کلی، منابع معتبر در اینترنت به این موضوع اشاره کردهاند که رزماری بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی، میتواند روی کنترل هورمونهای جنسی در بانوان نقش بسیار مؤثری ایفا کند و باروری را بهبود ببخشد. به همین خاطر هم مکملهای آن برای برخی بانوان پیش از بارداری توصیه میشود.
اما از طرفی، گزارشات بسیار زیادی وجود دارد که در آن نشان میدهد مصرف رزماری میتواند مشکلات هورمونی زنان را تشدید ببخشد و از حالت تعادل خارج کند. به همین خاطر، همواره پیشنهاد میشود که زنان پیش از مصرف رزماری با پزشک و متخصص خود مشورت داشته باشند.
خواص دمنوش رزماری
دمنوش رزماری یکی از محبوبترین نوشیدنیهایی است که در آسیای شرقی هم بسیار مصرف میشود. در ادامه قرار است به برخی خواص دمنوش رزماری اشاره کنیم تا بدانید که چرا این نوشیدنی باید در رژیم روزانهتان قرار بگیرد و جایگزین نوشیدنیهای ناسالم با قند اضافه شود:
بهبود دیابت
دمنوش رزماری با کاهش گلوکز و افزایش تولید انسولین، میتواند به مدیریت بهتر دیابت کمک کند. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که مصرف این چای نباید جایگزین داروهای تجویز شده یا رژیم غذایی سالم برای این بیماری شود و صرفاً نقش یک مکمل را ایفا میکند.
بهبود عملکرد ذهن
وبسایت خبری Healthline تأیید کرده که چای رزماری میتواند عملکرد ذهنی را بهبود ببخشد و به همین ترتیب، سطح استرس را کاهش دهد. دمنوش همچنین میتواند با بهبود عملکرد حافظه، تأثیر مثبتی روی بیماریهایی مثل آلزایمر داشته باشد.
یک آنتیبیوتیک طبیعی
رزماری بهواسطه خواص داروییاش بهعنوان یک آنتیبیوتیک طبیعی هم شناخته میشود و میتواند در درمان بسیاری از باکتریهایی که به عفونتهای ادراری، استفراغ و حتی اسهال مرتبط هستند، نقش داشته باشد.
بهبود گردش خون
دمنوش رزماری خواص ضد پلاکتی دارد و میتواند با حفظ لختههای مختلف در بدن، گردش خون را به میزان بسیار خوبی بهبود ببخشد. به همین خاطر هم، عموماً دکترها بعد از جراحی به بیماران خود پیشنهاد میکنند که این دمنوش را به شکل روزانه تا بازه زمانی مشخصی مصرف کنند.
چه افرادی نباید رزماری را مصرف کنند؟
خواص ضد التهابی و مواد موجود در رزماری باعث میشود تا مصرف این گیاه به هر شکلی، خواصی را برای برخی اشخاص بههمراه داشته باشد. به همین خاطر، بهتر است این گیاه تنها تحت نظارت پزشک برای گروههای زیر مورد استفاده قرار بگیرد:
- زنان باردار: رزماری در برخی موارد میتواند باعث سقط جنین شود.
- زنان شیرده: اطلاعات کاملی دراینباره وجود ندارد اما دکترها پیشنهاد میکنند که زنان شیرده تا بازه مشخصی از مصرف رزماری خودداری کنند.
- افرادی که به آسپرین آلرژی دارند: این گیاه ماده شیمیاییای درون خودش دارد که بسیار شبیه به آسپرین است و میتواند واکنش آلرژیکی را برای برخی اشخاص بههمراه داشته باشد.
- اختلالات خونریزی: رزماری میتواند خطر خونریزی را در افرادی که اختلالات خونریزی دارند، افزایش دهد.
- اختلالات تشنجی: اگر اختلالات تشنج دارید، بهتر است از مصرف رزماری خودداری کنید.
رزماری با چه داروهایی تداخل دارد؟
رزماری میتواند روی عملکرد برخی از داروها تأثیر بگذارد، از جمله:
- داروهای ضد انعقاد مثل آسپرین و وارفارین
- داروهای مهارکننده ACE مثل لیزینوپریل و فوزینوپریل
- دیورتیکها مثل هیدروکلروتیازید
- داروهای حاوی لیتیوم که برای بهبود افسردگی استفاده میشوند.
سخن پایانی
رزماری از آن دست گیاهانی است که خواص بسیار زیادی را بهخودش اختصاص میدهد؛ از بهبود عملکرد مغز و حافظه گرفته تا رشد بیشتر مو و کاهش وزن. به همین خاطر، مصرف روغن رزماری و اضافه کردن دمنوش این گیاه به رژیم روزانه، میتواند گامی مثبت در جهت بهبود سبک زندگیمان باشد.
با این حال، با توجه به عوارض جانبی و خطرات احتمالیای که ممکن است این گیاه برای گروههای خاص بههمراه داشته باشد، پیشنهاد میکنیم که حتماً پیش از مصرف رزماری با پزشک متخصص خودتان مشورتی داشته باشید تا میزانی درست از آن را مصرف کنید و از صحت سالم بودن آن برای خودتان مطمئن شوید. راستی شما چه خاصیتی از رزماری میدانید که ما نگفتیم؟
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و لیمومی هیچگونه مسئولیتی در قبال آن نمیپذیرد. برای استفاده و اجرای آن، لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
16 نظر
سلام چرا هنگام چیدن روزماری دست وصورت به خارش میوفتد
وقت بخیر
ممکنه حساسیت دارید
خوب
سلام من بیماری روماتیسم دارم میتونم از رزماری استفاده کنم
سلام وقت بخیر. در صورتی که مشکل هورمونی ندارید بله به مقدار متعادل میتونید مصرف کنید و از روغنش هم برای ماساژ میتونید کمک بگیرید.
سلام وقت بخیر دمنوش رزماری برای افرادی ک کم کاری تیروعید دارند اشکال نداره
چون رزماری خاصیت هورمونی داره و شما هم مشکل تیروئید دارید بهتره با مشورت پزشک مصرف بشه که مانع از جذب ید نشه، تداخل با دارو ایجاد نکنه و متابولیسم بدنتون رو به هم نریزه.
ممنون عالی بود کاش نحوه مصرف روغن ان را هم میگفتید
سلام وقت بخیر. ممنون از نظرتون در آپدیت مقاله حتما لحاظ میشه و بهش اضافه میکنیم.
پس از مخلوط کردن حدود 5 قطره اسانس رزماری با یک قاشق چایخوری روغن حامل (مانند روغن جوجوبا یا روغن نارگیل)، قبل یا بعد از حمام یا دوش گرفتن به طور یکنواخت روی پوست سر خود ماساژ دهید. اجازه بدید روغن حداقل ۵ تا ۱۰ دقیقه قبل روی پوست سرتان بمونه. بعدش میتونید آبکشی کنید یا نکنید . یادتون باشه روغن روزماری رو تنها استفاده نکنید و حتما با روغنی مثل آرگان یا نارگیل ترکیب کنید.
سلام چرا نباید روغن روزماری به تنهایی استفاده کرد?
سلام دوست عزیز وقتتون بخیر
استفاده از روغن رزماری به تنهایی و بهشکل غلیظ، ممکن است موجب بروز مشکلات پوستی شود؛ بنابراین حتما آن را با روغنهای دیگر استفاده کنید.
توضیحات بسیار عالی بود،یک شهروند
ممنون از همراهی شما با لیمومی. خوشحالیم بابت رضایتتون.
توضیحات عالی بود
مفید بود ممنون
عالی